Гръцките компании осигуряват над 60 000 работни места у нас

1056
Гръцките компании осигуряват над 60 000 работни места у нас
Снимка: iStock

Повече от 18 000 гръцки компании развиват дейност в България, а общата сума на инвестициите от южната ни съседка е близо 6 млрд. лева. Това стана известно по време на среща на служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов с представители на гръцкия бизнес у нас. В дискусията участие взе и Алексиос-Мариос Либеропулос, извънреден и пълномощен посланик на Република Гърция в България. Това е поредна среща във формат "закуска за инвеститори", която инициира икономическият министър, съобщиха от Министерството. 

Обявиха за кои хранителни продукти ще има таван на надценката

Около 46 на сто от гръцките компании са разположени в Благоевград, 39 на сто в София, 7 на сто в Пловдив, 2 на сто в Хасково и 6 на сто в останалите области на България. "Данните показват, че гръцките компании осигуряват над 60 000 работни места в България и затова е толкова важно да имаме оперативна връзка и да обсъждаме всички трудности, които срещате", подчерта министър Никола Стоянов. По думите му срещата е организирана след обсъждане и с посланик Алексиос-Мариос Либеропулос. "Положително е, че се увеличава броят и на стратегическите проекти между нашите две държави", каза министър Никола Стоянов и даде за пример съвместните инициативи в сферата на енергетиката. 

На ден по 10 гръцки фирми изнасят дейността си у нас

По над 10 гръцки фирми напускат всеки ден граничния с България район Еврос, става ясно от данни, изнесени от гръцкото посолство в София...

"Преди няколко месеца проведохме и още един важен разговор за бъдещето на сътрудничеството ни в икономическата област – как български и гръцки компании да си партнират за по-голямо присъствие на международния пазар", обясни Никола Стоянов. Той подчерта, че за тази цел са много важни събитията на бизнес ниво между двете държави. "България и Гърция могат да си партнират и при привличането на големи чуждестранни инвеститори. За да го постигнем, най-важната предпоставка е да не се приемаме като конкуренти, а като партньори", допълни министър Стоянов. 

Близо 30 на сто ръст отчита стокообменът между двете държави през 2022 г., стана ясно по време на срещата. "Достигаме рекордна стойност от 5,9 млрд. евро, за което трябва да бъдете поздравени и вие – представителите на гръцкия бизнес у нас, защото сте сред двигателите на това увеличение", каза още Никола Стоянов. Данните показват, че съществува потенциал за разширяване на сътрудничеството в редица сектори – хранителна промишленост и бързооборотни стоки, биопродукти, мебелна промишленост, козметика, включително и по отношение на създаване на смесени предприятия за съвместно излизане на трети пазари, и др. 

Инициативата "закуска за инвеститори" цели чуждестранните компании у нас да имат пряка връзка с ресорния министър, за да представят проблемите, които срещат, както и техните потенциални планове за разширение на проектите си.

В началото на ноември миналата година, на среща между българската правителствена делегация и министъра на развитието и инвестициите на Гърция Андонис Георгиадис, бе изразено общото мнение България и Гърция да привличат инвеститори със съвместни проекти. В разговора тогава участваха вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, както и министрите на икономиката и индустрията Никола Стоянов и на енергетиката Росен Христов. Сериозните проекти, които България и Гърция съвместно реализират в областта на транспорта и енергетиката, са основа за засилване на икономическите отношенията между двете страни и увеличаване на инвеститорския интерес към региона, подчертаха участниците в разговорите. Бе постигнато и съгласие България и Гърция да работят за създаване на общи центрове за иновации и насърчаване на стартъп средата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика