GSEI: България с влошен климат за развитие на стартъпи, но остава първа на Балканите

1324
GSEI: България с влошен климат за развитие на стартъпи, но остава първа на Балканите
Снимка: iStock/Guliver

България пада с едно място и заема 36-та позиция в Global Startup Ecosystem Index (GSEI) – световна класация, която подрежда страните на база колко благоприятен е климатът за развитието на стартъпи

В глобалния индекс на StartupBlink за стартъп екосистемите през 2022 г. България остава най-високо класираната страна на Балканите. След нея се нареждат Румъния (39), Хърватия (45) и Гърция (48).

България има своя първи еднорог: Българска компания постигна оценка от 1 млрд. долара

Българската финтех компания Payhawk постигна оценка от 1 млрд. долара, като по този начин се превърна в първия български еднорог или ка...

Проучването се прави от консултантската агенция StartupBlink, която оценява колко лесно е за стартиращите бизнеси да работят в дадена страна.

Важно е да се отбележи, че националният ранг на България се влияе положително от резултата ѝ за количеството, където тя се нарежда на 27-о място в света, отколкото от резултата ѝ за качество. Сред примерите за успешни стартъпи от България са посочени Payhawk и Ucha.se. Ucha.se е платформа за видеоуроци, която в разгара на пандемията успя да локализира съдържанието си за два чуждестранни пазара.

Всички класирани български градове са слезли надолу в своите позиции в класацията тази година. Българската столица София, класирана на 1-во място в България, има лек спад от 2 места и заема 123-то място в световен мащаб, запазвайки позицията си на 2-ри по ред в класацията град на Балканите. София се класира в топ 100 за пет индустрии, като най-високо е мястото ѝ в областта на маркетинга и продажбите - на 81-во място в световен мащаб.

Вторият град в класацията, Варна, пада с 224 места до 644-то място в световен мащаб, като категорично утвърждава най-високо класираната София като доминиращ български център за предприемачески иновации и показва централизацията на българската екосистема.

България има само 2 града в топ 1000 на стартъп екосистемите тази година, в сравнение с 3 града през 2021 г., след като Пловдив отпадна от индекса. В сравнение с 2020 г., когато тя е имала 4 града в класацията, виждаме ясна негативна тенденция в развитието на българските стартъп екосистеми. „Като цяло стартъп екосистемите в България са загубили инерция“, се казва в анотацията на изследователите от StartupBlink.

Инвестициите в стартъпи счупиха всички рекорди въпреки пандемията

Инвестициите на рисков капитал в стартъпи надхвърлиха рекордните 675 млрд. долара през миналата 2021 година, което е двойно повече спря...

Според нея България има сравнително малък пазар, но отговаря на няколко ключови изисквания за стартиращите пбизнеси: силна цифрова инфраструктура, ниски разходи и най-добрите технологични таланти. България също така е създала силна подкрепа за стартъпи с редица успешни акселератори, както и няколко възможности за финансиране от ЕС за местни основатели на ранен етап на развитие.

„Предприемачи и дигитални номади от цяла Европа забелязват българската стартъп сцена и преместват свои бизнеси в страната, привлечени от ниските разходи за живот и специалните данъчни облекчения, предлагани от публичния сектор“, твърдят анализаторите. „България разполага с изобилие от технически квалифицирани таланти, специализирани в модерни технологични отрасли като машинно обучение и анализ на данни, което предполага че екосистемата има потенциал да се превърне в регионален технологичен център, ако се прилагат правилните политики“.

Предприети са обещаващи стъпки, като правителството създава нови агенции за насърчаване на предприемачеството и инициативи като виза за стартиращи предприятия. Освен това България може да се похвали с най-ниските лични и корпоративни данъчни ставки в ЕС, което помага за привличането на чуждестранни инвеститори. Повече подобни политики ще бъдат необходими, за да се улесни правната рамка за предприемачите, да се насърчават частните инвестиции и да се намали зависимостта от публичното финансиране. България може да се възползва в голяма степен от насърчаването на предприемаческото мислене и изместване на фокуса от аутсорсинг към създаване на нови международни стартиращи предприятия.

Индексът класира стартъп екосистемите в 1000 града и 100 държави по света. Всяка екосистема получава обща оценка, която е сбор от три подоценки, измерващи количеството, качеството и бизнес средата.

САЩ, Великобритания и Израел заемат първите три места в класацията, следвани от Канада, Швеция и Германия. Първата десетка се допълва от Сингапур, Австралия, Франция и Китай. САЩ имат 257 града в класацията на първите 1000, като никоя друга държава не се доближава до тях. Обединеното кралство има 78 града в класацията, което го прави единствената държава, различна от САЩ, с повече от 50 града в индекса.

Климат, застраховки и изкуствен интелект

    Промените в глобалния климат се превръщат във все по-неотложен глобален проблем. За щетите от нарастващия климатичен ха...

Сан Франциско остава най-значимата глобална екосистема с огромна разлика, а Ню Йорк и Лондон заемат второ и трето място. Районът на Лос Анджелис се нарежда на четвърто място, следван от района на Бостън, Пекин, Шанхай, Бангалор, района на Тел Авив и Париж под номер десет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕК одобри за финансиране проект на икономическото министерство

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика