Хампарцумян вижда еврозоната като спасение от друга КТБ

9509
Хампарцумян вижда еврозоната като спасение от друга КТБ
Снимка: БГНЕС

Зависи каква методика се използва от този, който смята. Но може ли човек да живее само от депозити - да легнем и да чакаме едни пари отнякъде да идват? Смисълът на депозита е да се създаде ново богатство. Така банкерът Левон Хампарцумян коментира в сутрешния блок на Нова телевизия информацията, че в някои български банки вече има отрицателни лихви по депозитите.

На въпрос дали хората няма да се откажат от банките, след като не печелят, а дори губят от тях, Хампарцумян отвърна с въпрос – ще ги държат вкъщи да им ги откраднат ли? Банките имат функцията на трезор, тяхната първа задача е опазването на парите на хората. А хората видяха, някои на собствен гръб, че високите лихви не са признак на сигурност, посочи банкерът.

Хампарцумян за КТБ: Не можем да корим някого, че рекламира бракмата си като номер едно

Такава е ситуацията в света и Европа. Това беше простото обяснение на председателя на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцум...

Откъде сте сигурен, че Иван Искров не пее с някой друг банкер „Назад, назад, моме Калино”? Вижте, на Иван Искров му свършва мандатът, по-важно е да се избере нов кадър, да вършат работата си съответните отговорни органи, отговори Хампарцумян. За да я вършат тази работа, според банкера, на първо място България трябва да си постави като национална цел влизането в еврозоната - като израз на натиск от гражданското общество. За да влезем, трябва да почнем. Имам чувството, че досега България винаги е питала за влизане във валутния съюз на ЕС по начин, по който еврозоната да ни каже „не”. Време е да попитаме по начин, по който да ни кажат „да”, смята Хампарцумян.

Попитан дали събитията в КТБ са се отразили на лихвите по депозитите и кредитите, Хампарцумян посочи, че при такива събития има „бягство към качеството”. Тези банки, които са стабилно, независимо, че нямат толкова изгодни условия, получават повече средства, смята той. Хампарцумян добави и, че заради подобряването на икономиката в еврозоната има леко подобряване и в България, което предизвиква спад на лихвите по кредитите. Банкерът обаче не пожела да говори със средни примери, но каза, че нивата на лихвите на кредитите са по-ниски сега, отколкото преди кризата през 2008 година.

По отношение на даваните от КТБ кредити без обезпечения Хампарцумян каза, че прехвърлянето на парите от КТБ през втора фирма към трета, четвърта и т.н. се прави, за да се скъсат връзки. Тези, които крадат, са толкова силни, защото прегазват правилата. Но държавата, когато „преследва” парите, трябва да спазва точките и запетаите. Да, преследвачът винаги ще е по-бавен, съгласи се банкерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика