Хампарцумян за КТБ: Не можем да корим някого, че рекламира бракмата си като номер едно

33951
Хампарцумян за КТБ: Не можем да корим някого, че рекламира бракмата си като номер едно
Снимка: БГНЕС

Такава е ситуацията в света и Европа. Това беше простото обяснение на председателя на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян относно най-ниските лихви по кредитите и депозитите в страната от кажи-речи 25 години насам.

Според Хампарцумян изчезването на КТБ също по естествен път е довело до падането на лихвите, „тъй като вече няма кой да изкривява пазара”. Естественият ход на нещата в една предсказуема икономическа среда е такъв, добави банкерът в предаването „Лице в лице”.

Иззеха 300 картини от офисите на КТБ

300 картини са били иззети от офисите на Корпоративна търговска банка (КТБ). Те ще бъдат дарени на български музеи и галерии, с...

На въпрос защо през годините, в които КТБ набираше сила, нито една институция в България не предупреди за изкривяването на пазара, Хампарцумян отговори просто, че някои хора не са си вършили работата. Оказа се, че „с две-три момченца под 30 години, ползващи Google”, медиите на Иво Прокопиев свършиха повече работа от ДАНС и финансовото разузнаване по въпроса, посочи Хампарцумян.

Специалист по банково дело не може да разбере какво точно се е случило „в нещо”, което не е било банка, продължи банкерът. На него му беше припомнено, че и Цветан Василев, а и самият Хампарцумян, са били „Банкер на годината”. Това е медийно събитие, наградата се опира на неособено устойчиви параметри, обясни той. И даде съвет на хората не да вярват на награди, а „да питат, да четат, да се образоват – 20 и няколко банки има на българския пазар”. Не можем да се сърдим на някого, че рекламира някоя бракма за най-хубавото нещо на пазара, каза Хампарцумян. В публичното пространство имаше предупреждения, но е факт, че ключови институции в България отказаха да се намесят в ситуацията и това трябва да се изследва. Стигна се до парадокс – да опазим репутацията на институциите, но трябва „физическата свобода и професионалната кариера” на хората, които не си свършиха работата, да бъде засегната, подчерта банкерът.

Хампарцумян категорично заяви, че финансовата система в България е стабилна. Това е най-регулираният бизнес. Нека приемем, че парен каша духа – сигурно институциите сега са по-внимателни, питайте тях. Това не е толкова важно сега, по-важно е да се анализира защо се стигна дотук, да се види кои хора не си свършиха задълженията. Трябва да бъде питан шефът на „Банков надзор” в БНБ – Иван Искров не е пряко отговорен, той репутационно се провали, обясни Хампарцумян.

Банковата общност се отврати от това, което се случи и ще направи всичко възможно това да не се повтори, да не се роди втори Цветан Василев. Затова е нужна и обществена нетърпимост. Освен това е изключително важно да влезем в Европейския банков надзор, смята Хампарцумян. Нека видим какви са причините още да не сме там – липсата на национални цели за мен е огромен проблем, подчерта банкерът.

Василев: Апетити към нови активи са в основата на атаката срещу КТБ

Имената на кукловодите, преките участници и техните съучастници в умишленото съсипване на КТБ АД са ясни и ще излязат по време на мно...

За финал предоставяме на вниманието на читателите ни думите на проф. Божидар Димитров относно днешната конфискация на картини на големи художници от личната колекция на Цветан Василев в централния офис на КТБ на площад „Гарибалди”. Той каза, че една от картините е вървяла със следната бележка с посвещение: „По случай рождения ден на любим приятел (Ирена Кръстева)”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика