И икономическата комисия прие денонсирането на Бургас – Александруполис

5338
И икономическата комисия прие денонсирането на Бургас – Александруполис

Икономическата комисия прие денонсирането на споразумението за изграждане на петролопровода Бургас – Александруполис, предаде „Фокус”.

Очаква се Законопроектът за денонсиране на Споразумението между правителството на Руската федерация, правителството на Република България и правителството на Гръцката република за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас – Александруполис да бъде гласуван на второ четене и в пленарна зала днес.

Още една стъпка и излизаме от "Бургас-Александруполис"

Парламентът денонсира на първо четене споразумението за петролопровода "Бургас-Александруполис", предаде БГНЕС. Депутатите взеха решен...

На заседанието на комисията присъства финансовият министър в оставка Симеон Дянков, който заяви, че проектът е неизгоден за България.

Проектът „Бургас – Александруполис” в най-добрия си вариант ще се изплати за 60 - 65 години, което е твърде много, за да е финансово изгоден за страната, допълни той. „Гледната точка на Министерството на финансите е чисто финансова и се гради на протокола от общото събрание на акционерите по проекта от 2009 г., когато се посочва от трите страни, че по начина, по който проектът е замислен, не е осъществим и е неприемлив за банково кредитиране. Руската страна казва, че не може да гарантира повече от 2 - 2.5. млн. тона петрол", заяви Дянков. По думите му и досега няма ОВОС по проекта.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че този законопроект е икономически неизгоден за страната и подкрепя денонсирането на споразумението.

Депутатът от Коалиция за България и бивш енергиен министър Румен Овчаров попита Дянков: „Никой ли не ви обясни, че проектът е предимно политически? Този проект щеше да подобри инфраструктурата, щеше да намали екологичните рискове в региона, не да ги увеличи. Русия не се отказва, Гърция не се отказва, отказваме се ние – единствената страна, която има икономическа изгода от проекта”.

Излизането от „Бургас-Александруполис” е нелегитимно

Решението на българския парламент за възможното излизане на страната от проекта за газопровод „Бургас-Александруполис” при ...

„Трябва да разберем чисто географски до кои държави се намираме по-близко и до кои по-далеч. Трябва да има баланс на интересите и на първо място да гледаме какъв е нашият интерес”, заяви депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев.

С проекта Бургас - Александруполис се застрашава българският туризъм, а икономическите ползи за България са малко. Това пък заяви председателят на икономическата комисия в парламента Мартин Димитров при обсъждането на денонсирането на споразумението за петролопровода Бургас – Александруполис. Разбираме интереса на Русия и Гърция от този проект, но какъв е българският интерес, попита Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com