Идеалният момент за жилищен кредит и собствен дом

22182
Идеалният момент за жилищен кредит и собствен дом
Снимка: iStock

Всеки човек се нуждае от дом, но не всеки разполага със средствата, за да го закупи. При нарастващите цени на имотите в последните години, повечето хора у нас нямат необходимата сума, за да придобият свое жилище. За да реализират това намерение, на помощ идват ипотечните кредити.

Жилищните кредити са най-често срещаните ипотечни кредити, а закупеният жилищен имот служи като обезпечение по заема. Периодът им за погасяване принципно е по-дълъг (обикновено над 10 години) от този по потребителските кредити, а лихвата е по-ниска, заради по-сигурното обезпечение.

Настоящите условия за теглене на жилищен кредит са повече от подходящи – в момента се наблюдават вероятно най-ниските лихви в най-новата история на България. Стабилната икономика, ниска безработица и нарастващи доходи карат все повече хора да предприемат покупка на собствен дом, теглейки кредит.

Но купуването на жилище е важно и дългосрочно решение, което изисква сериозна подготовка. Това е процес, преминаващ през различни етапи, при който трябва внимателно да проучите и сравните различните оферти, докато откриете най-подходящия и изгоден за вас вариант. Най-добре е да потърсите услугите на кредитен консултант, за да получите професионални съвети и да вземете най-правилното решение.

Масовият ипотечен кредит е за период от 20-25 години. Според това каква вноска могат да си позволят, някои клиенти избират по-кратък, други по-дълъг срок на заема. Колкото е по-кратък периода, толкова по-малко лихви ще бъдат изплатени, но трябва да се внимава с размера на вноската, защото ако е по-висока, дори малки сътресения в месечните доходи може да поставят под въпрос изплащането на кредита.

Преценете реално финансовите си възможности, изчислете каква сума може да си позволите да изтеглите и каква месечна вноска бихте могли да изплащате безпроблемно. Трябва да предвидите и вероятността, че в бъдеще променливата лихва може да се повиши и вноската да нарасне.

Имайте предвид, че вноската по всички кредити не бива да надвишава 35-45% от размера на нетните ви доходи, за да нямате затруднения при изплащането ѝ. В никакъв случай не бива да теглите заем с вноски, които са на прага на възможностите ви за изплащане, още към настоящия момент.

Едно от важните условия, за да ви одобрят за ипотечен кредит, е да имате добра кредитна история, което означава да сте обслужвали плащанията по заемите си навреме. Към момента на кандидатстване за жилищен кредит може да имате и други текущи кредитни задължения. В повечето случаи това няма да ви попречи да бъдете одобрени за жилищния заем, но има вероятност да получите по-малка сума на кредита, ако нетните ви месечни доходи не са достатъчни за изплащане на исканата вноска и на текущите ви кредитни задължения.

Банките обикновено отпускат кредит, който се равнява на около 80-85% от пазарната стойност на имота. Останалата част от цената се покрива от купувача – това е т.нар. първоначална вноска или самоучастие.

Важно е да се прави разлика между покупна цена на имота и пазарна стойност. Цената, която сте се съгласили да заплатите на купувача, не винаги съвпада с пазарната стойност, която се определя от независим оценител на недвижими имоти. В случай че, пазарната стойност е по-малка от покупната цена следва да предвидите повече собствени средства, тъй като банката ще финансира максимум 80-85% от пазарната стойност.

Нагласите на хората в България са в унисон с благоприятните лихвени условия. 55% от хората, които не живеят в собствено жилище, планират да закупят такова, а близо половината от тях посочват жилищния кредит като основно средство за финансирането му. Данните са от национално представително онлайн проучване у нас, направено от Gemius България по поръчка на Пощенска банка.

За последното тримесечие банката отчита увеличение от близо 40% в получените искания за нови жилищни кредити спрямо същия период на миналата година. Най-много жилища се търсят в големите градове – София, Пловдив, Варна и Бургас, които формират около 75% от новите заявления за ипотечен кредит в банката. Средният размер на кредита също бележи ръст, като достига малко над 55 000 евро. Най-често жилищен заем използват хора с висше образование, на възраст между 30 и 40 години, семейни и със среден доход от 900 до 2000 лева на месец.

С цел предоставяне на цялостна експертна консултация и финансови решения, които да са все по-лесно достъпни за клиентите, Пощенска банка разполага с 30 специализирани центъра за жилищно кредитиране в 9 от големите градове в България.

За да отговори на очакванията на клиентите си, банката предлага и нов жилищен кредит с до 3 години фиксирана лихва. Така клиентите са сигурни, че вноската им няма да се повиши в първоначалния период на кредита, което е особено важно, защото най-големите разходи, свързани с новия дом, са именно в началото на срока на кредита.

Към жилищния кредит има и допълнителни предимства като възможности за отстъпки, парични бонуси и пакетни програми за комплексно банково обслужване, застрахователните пакети "Живот", "Бонус дом" и др. Потребителите могат да заявят и уникалния за пазара "Спестовен жилищен кредит", при който част от главницата автоматично става безлихвена, в зависимост от размера на спестяванията на клиента в банката.

По този начин може значително да се намалят разходите за лихви или дори кредитът да се погаси с няколко години по-бързо, без да се правят допълнителни плащания.

Допълнителна информация за жилищните продукти на Пощенска банка можете да научите на сайта на банката, в специализираните центрове за жилищно кредитиране и офисите на банката, чрез консултация с мобилен банков експерт или онлайн видео консултация през Skype.

Покупката на недвижим имот е дългосрочна инвестиция, която гарантира сигурност и спокойствие за бъдещето. Но тя трябва да е резултат от добра подготовка, обмислен и информиран избор, съобразен с възможностите ви не само в настоящето, но и в дългосрочен план. Купете си жилище, което да пасва на вашите потребности и живейте в него дълго и щастливо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com