Икономическият министър: България е с едно от най-енергоемките производства в Европа

1444
Икономическият министър: България е с едно от най-енергоемките производства в Европа
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

България е с едно от най-енергоемките и въглеродно интензивни производства, отбеляза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на форум и посочи, че фактор за това са и мините, като близо 40 на сто от енергията, която произвеждаме, е от въглищни централи.

Още: България подкрепя структурната реформа на енергийния пазар в ЕС

Ситуацията се променя не само, защото сме поели конкретни ангажименти - бизнесът има нужда от нови енергийни ресурси, заяви министърът. Той изтъкна, че по време на работата му като изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) през последната година и половина е станало известно, че сто процента от приоритетните инвеститори са имали нужда от алтернативни източници на енергия. Според министъра производствените мощности, които сега има страната, е много вероятно през следващите години, а дори и преди 2038 г., да не бъдат конкурентни.

Министър Богданов: България има отлични предпоставки за икономически ръст и увеличаване на инвестициите

„България има отлични предпоставки за икономически ръст и увеличаване на инвестициите, но ключова тема в момента е как ефективно ...

Компаниите си поставят много амбициозни цели и държавата трябва да подготви законодателната рамка, за да могат те да постигнат целите си, но трябва и да се използват всички възможни ресурси за осигуряване на плавен преход към нови енергийни ресурси, и да се подсигури конкурентоспособността на бизнеса, каза министърът.

В момента България разполага с различни ресурси, но някои от тях са сериозно забавени, каза Богданов. Той посочи необходимостта от наваксване по Плана за справедлив преход и изтъкна, че ако да края на тази година страната ни не разработи териториалните планове за регионите Стара Загора, Кюстендил и Перник, ще загуби над 860 млн. евро – средства, насочени за създаване на подходяща инфраструктура, за да може бизнесът и държавата да постигат целите си за декарбонизация. Министърът посочи също, че към момента Фондът за солидарност не функционира правилно. Европа се забави с реакцията си и ние трябва да положим всички усилия да наваксаме, и България да заеме своето място в структурирането на такъв фонд, каза Богданов.

Според министъра трябва да се помисли и за ресурсите по Плана за възстановяване и устойчивост. Той напомни, че 5,7 млрд. лева са отделени по линия на декарбонизация, кръгова и нисковъглеродна икономика. България се забави значително и този процес трябва да се рестартира, и ние трябва да наваксаме, за да не загубим регионалното си предимство като нетен износител на електроенергия, каза Богданов. Министърът изтъкна и необходимостта страната ни да започне да инвестира и в балансови мощности, което е заложено и по Плана, защото с нарастването на капацитетите на нови зелени мощности ще има необходимост от баланс. По думите на Богданов това е била и една от причините от БАИ да инициират включването на България в Европейския алианс за батерии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика