Икономическият растеж се движи над очакваното

1488
Икономическият растеж се движи над очакваното
Снимка: Thinkstock

Растеж над очакваното и добре развиващ се пазар на труда, но и задълбочаваща се дефлация - това са основните тенденции в българската икономика през първото тримесечие според анализ на Бъларската банка за развитие. 

Брутният вътрешен продукт се е увеличил с 3% на годишна база, като стойността надхвърли предварително прогнозираната. Принос за ръста на икономиката има както вътрешното търсене, така и външното търсене, като все повече се повишава значението на вътрешното търсене (потребление и инвестиции) за икономическия ръст на страната.

В тунела на безработицата има светлина, но не благодарение на държавата

2015 г. е била изключително добра за пазара на труда в България. Заетостта бележи увеличение, а безработицата - рязък спад. Това се дъл...

Наблюдава се забавяне едновременно на реалния ръст на износа и на вноса на стоки и услуги, но забавянето при вноса е по-голямо, което предопределя и подобряването на стойността на нетния износ спрямо първото тримесечие на 2015 г.

Всички икономически сектори с изключение на строителството регистрират растеж на своята БДС, като в промишлеността годишният реален ръст е в размер на 5,3%

Оптимистични са и данните за развитието на пазара на труда. Нивото на безработица през първото тримесечие на 2016 г. е 8,7%, което е с 2 пп по-ниско спрямо стойността на показателя през същия период на предходната години. Заетостта в страната продължава да се увеличава. Според данните от Наблюдението на работната сила броят на заетите се повишава с с 0,7% на годишна база, а коефициентът на заетост вече е около равнищата, наблюдавани през 2009 г.

 

Българската икономика нараства през първото тримесечие

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България се увеличава с 2,9% през януари - март 2016 в сравнение със същия период година по-рано. На...

През първите три месеца на 2016 г. обаче дефлацията в България отново се задълбочава. До голяма степен новото понижаване на общия ценови индекс в страната се дължи на динамиката на международните цени на петрола. Все пак, динамиката на цените на горивата през следващите месеци показват, че може да се очаква постепенно завръщане на месечната инфлация към нулевото равнище, а до края на годината тя да регистрира и положителни стойности.

Още подробности за състоянието на българската икономика прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика