Инфлацията ще се усети най-силно в строителството и търговията на дребно

2541
Инфлацията ще се усети най-силно в строителството и търговията на дребно
Снимка: istock

Общият показател на бизнес климата у нас изненадващо се повишава през юни тази година, спрямо преходния месец май въпреки, че основните притеснения пред родните предприемачи остават налице. Паралелно с това, повечето сектори у нас прогнозират, че цените ще продължат да растат и през идните месеци, като най-подчертани очаквания за поскъпване се наблюдават в строителството и търговията на дребно.

През юни 2022 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 1.4 пункта спрямо предходния месец като подобрение на показателя се наблюдава в промишлеността, строителството и търговията на дребно, сочат данните на Националния статистически институт.

Строителство

През юни съставният показател „бизнес климат в строителството“ се покачва с 2.1 пункта, което се дължи на позитивните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Мненията им относно строителната активност през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца също се подобряват. През последния месец обаче се отчита увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащането.

Основните пречки за дейността на предприятията остават несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостига на работна сила.

Според последната анкета делът на мениджърите, които продължават да очакват продажните цени в сектора да се увеличат през следващите три месеца, е 52.2%.

Търговия на дребно

Инфлацията у нас се изстреля до нивата от 1998 година

Инфлацията в България продължава да се ускорява с бързи темпове като вече достига висини, напомнящи за времената на хиперинфлацията у н...

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се повишава с 1.0 пункт в резултат на подобрените оценки на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията. Прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца също са оптимистични.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене продължават да ограничават в най-голяма степен развитието на бизнеса, като през юни се отчита засилване на негативното им влияние.

Относно продажните цени 46.4% от търговците на дребно прогнозират те да се повишат през следващите три месеца.

Услуги

През юни съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ запазва нивото си от предходния месец. Оценките на мениджърите относно настоящото търсене на услуги са благоприятни, докато очакванията им за следващите три месеца са резервирани.

Основният проблем за дейността на предприятията остава несигурната икономическа среда. На второ и трето място са факторите „конкуренция в бранша“ и „недостиг на работна сила“.

Единствено секторът на услугите у нас вижда светлина в тунела

Бизнесът в България масово има песимистични очаквания относно близкото бъдеще, като изключение прави единствено секторът на услугите. ...

По отношение на продажните цени в сектора 22.2% от мениджърите предвиждат те да се увеличат през следващите три месеца.

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ нараства с 1.7 пункта. Оценките на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията са оптимистични, като и очакванията им за следващите шест месеца са благоприятни. Същевременно и прогнозите им за производствената активност през следващите три месеца се подобряват.

Най-сериозните проблеми за развитието на бизнеса в сектора продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, посочени съответно от 61.6 и 30.2% от предприятията.

По отношение на продажните цени в промишлеността 29.7% от мениджърите предвиждат те да се повишат през следващите три месеца.

Още: Жилищата у нас поскъпват с 11.5% през първото тримесечие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика