Инвеститорът поведе в резултата в "златния мач" за Брезник

10576
Инвеститорът поведе в резултата в "златния мач" за Брезник

Златодобивна мина в Брезник ще има. Поне това заявява РИОСВ-Перник с единодушно взетото си решение по време на експертния съвет във връзка с Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) да одобри инвестиционния проект на „Трейс Рисорсиз”  Добив и преработка на подземни богатства по чл. 2, ал. 1 от ЗПБ – метални полезни изкопаеми – злато съдържащи руди от площ „Брезник”, находище „Милин камък”.

Решението беше оповестено публично седем дни, след като беше взето – точно в края на позволения от закона срок. Сега, в срок от 14 дни т.е. до 19 март, заинтересованите страни по проекта могат да го обжалват – пред Министъра на околната среда и водите и/или пред Административен съд – Перник.

РИОСВ-Перник изчаква максималния законов срок, за да каже ще има ли златна мина в Брезник

Решението дали в Брезник ще бъде позволено разработването на златна жила и добив на злато, което РИОСВ-Перник трябва да обяви официално...

Actualno.com потърси за мнение по решението на РИОСВ заинтересованите страни – инициативният комитет „За чисто Граово”, който стартира петиция против проекта още преди няколко месеца, както и инвеститора „Трейс Рисорсиз”.

От „За чисто Граово” не дават твърд отговор дали ще обжалват, но това най-вероятно ще се случи. Засега организацията провежда консултации с юристи. Един от основните въпроси е дали жалбата ще бъде представена самостоятелно от комитета или ще се търси сътрудничество с национално представена природозащитна организация или партия. Към случая интерес проявяват от ПП „Зелените”.

Всъщност „За чисто Граово” не е посочена в протокола на експертния съвет на РИОСВ-Перник като заинтересована страна по инвестиционния проект и това е процедурна грешка, която може да доведе до успешно обжалване. Има и други, по-големи пропуски и непълноти по Доклада за ОВОС (ДОВОС), казват от „За чисто Граово”.

Инициативният комитет посочва като несправедливост по ДОВОС въпросът със санитарно-охранителните зони (СОЗ) за питейни и минерални води, които могат да попаднат в територията на златодобивната мина. Според взетото от РИОСВ решение такива няма, включително извора „Желязна вода” не се счита за такъв, но от „За чисто Граово” посочват, че Община Брезник и ВиК Перник не са изпълнили законовите си задължения да проектират СОЗ на водоизточниците. В началото на 2012г. „За чисто Граово” се обърна с молба до Кмета и Общински съвет Брезник за предвиждане на средства в бюджет 2012 г и проектиране СОЗ на „Желязната вода”, но по незнайни причини, въпреки гласуваните 5 хил. лева бюджет още през февруари миналата година , процедурата по възлагане на проектирането беше стартирана от Община Брезник  през втората половина на декември миналата година. А по това време идейният проект на „Трейс Рисорсиз” вече беше представен и подлежеше на обществено обсъждане.

Ще има ли златна мина в Брезник - РИОСВ взе решение, но го казва чак след три дни

Брезник ще чака още поне три дни, за да разбере дали местността „Бърдото”, която се намира до града, ще стане дом на нова з...

От „За чисто Граово” изразяват и съмнение, че автоматизираната оросителна инсталация на хвостохранилището на мината за предотвратяване на замърсяването на въздуха ще работи постоянно. Гражданската организация не е съгласна качеството на работата на тази инсталация да зависи само от мониторинга на инвеститора.

От своя страна „Трейс Рисорсиз” коментира пред Actualno.com, че решението на РИОСВ-Перник е закономерно и очаквано предвид факта, че компанията е взела всички необходими мерки за опазване на околната среда при изготвянето на проекта. Минната компания посочи, че е изпълнила всички изисквания по Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и свързаните подзаконови нормативни актове относно провеждане на процедурата по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и оценка на въздействието върху защитените зони от мрежата на Натура 2000, което логично е довело до положителното за инвеститора решение от компетентните органи. Компанията посочи и, че от РИОСВ са поставили достатъчно условия за изпълнението на проекта, което гарантира безопасността му.

Според „Трейс Рисорсиз” при обжалване от страна на „За чисто Граово” решението на РИОСВ-Перник ще бъде потвърдено и на другите инстанции. Компанията коментира, че едно обжалване всъщност спира проекта и пречи на икономическото развитие на Брезник.

„Златната сага” в Брезник стигна кулминационен момент – явно е, че заинтересованите страни не са казали последната си дума. Тепърва предстои да видим каква е тя, а Actualno.com ще продължи да следи казуса за вас, драги читатели.

Против златото – минната индустрия иска Брезник

Българската природа е уникална и неповторима. Около този факт се обединяват всички българи – както обикновените граждани, така и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика