Износът на суровини без добавена стойност няма да бъде толериран

19596
Износът на суровини без добавена стойност няма да бъде толериран
Снимка: БГНЕС

По време на визитата си днес в Шумен, зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева обяви пред над 150 души следното: „Североизточният район има потенциал за развитие на промишленост. Ще насърчаваме проекти в областта на преработващата промишленост, няма да толерираме износ на суровини без добавена стойност".

Посещението е продължение на инициативата на зам. министър-председателя да се среща с представители на бизнеса по места, за да им представи политиката на българското правителство в икономическата област, както и да изслуша проблемите и да приеме предложения за подобряване на диалога с централната власт.

България е готова да приеме българи от Украйна

Трудно е да се прогнозира в тази политическа ситуация, но ако се очаква евентуална бежанска вълна от Украйна, имаме готовност да прием...

Визитата бе организирана от областния управител на Шумен Венцислав Венков, а регионалният бизнес форум бе подкрепен от Българо-турската индустриална камара и Сдружението на предприемачите от Североизточна България „Лудогорие".

Бобева подчерта, че макроикономическата рамка в България благоприятства привличането на инвестиции. "Най-ниските данъчни нива в ЕС, липсата на валутен риск и стабилността на банковата система са сериозни конкурентни предимства на България. Проблемите са спадът в чуждестранните инвестиции и свитото вътрешно потребление. Затова ще се насърчават производства за износ", обясни вицепремиерът. Тя доведе в Шумен представители на администрацията, които да дадат конкретни решения на проблемите, с които се сблъсква бизнесът в региона. Тук бяха зам. министърът на околната среда Дин Онбаши, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Светослав Младенов, изпълнителният директор на

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Евгени Иванов, и.д. директор на дирекция "Развитие на селските райони" в МЗХ Светлана Александрова, регионалният представител на управляващия орган на оперативна програма "Конкурентоспособност", представители на Българската банка за развитие и изпълнителният директор на Националния гаранционен фонд Самуил Шидеров. Депутатите от шуменския район Иван Иванов, Хамид Хамид и Бюнемин Хасан участваха в срещите и също отговаряха на въпросите, свързани със законодателната дейност.

Един от най-често задаваните въпроси бе кога ще влязат в сила промените в Закона за обществените поръчки. Според депутатите за окончателното им приемане са необходими още две седмици. "Съпротивата, с която се сблъскахме беше сериозна, тъй като онези, които са се облагодетелствали от досегашния начин на възлагане на обществените поръчки, не искат да се променя статуквото. Но ние сме твърдо решени да направим договорите публични, да увеличим достъпа на малките и средните фирми до обществени поръчки, да задължим изпълнителите да се разплащат с подизпълнителите си и да ограничим безцелното обжалване, което спира изпълнението на поръчките", категорична бе Бобева. Тя подчерта, че предстоят промени в Агенцията за обществени поръчки с цел увеличаване на капацитета и подобряване на работата й.

Участници във форума поискаха от вицепремиера да се предприемат мерки за регулиране на отношенията на малките български производители с големите търговски вериги, за да се преустанови фалирането на фирми. "Има внесен законопроект за промени в Закона за защита на конкуренцията. Преговаряме с търговските вериги. Само от този диалог има сериозни резултати в положителна насока - отпаднаха такси, преустановени бяха нелоялни практики", подчерта Бобева и изрази увереност в необходимостта от регулация.

Китай има интерес да строи тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Вицепремиерът по икономическо развитие Даниела Бобева се срещна с президента на китайската The Export Import Bank of China Ли Руогу. Р...

Едно от сериозните притеснения, изразени от производители от региона, които изнасят в Русия, беше че евентуални санкции на ЕС биха повлияли силно негативно на бизнеса. „Знаем точно какъв би бил ефектът от санкциите. Позицията на България по кризата е позицията на Европейския съюз. Ще направим всичко, което е по силите на правителството, за да защитим интереса на българския бизнес", заяви вицепремиерът.

Сред сериозните проблеми, с които се сблъскват хората в Шуменска област, се оказаха недостигът на квалифицирани кадри, тежките демографски дисбаланси и постоянните дефицити в общинските болници.

Бобева обеща да разговаря с министъра на здравеопазването Таня Андреева и с министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов да посетят Шумен, за да търсят заедно с местните хора оптимални решения. Вицепремиерът препоръча на кметовете да изготвят списъци с имоти и бизнеси, които търсят инвеститори, и да ги изпратят на Българската агенция за инвестиции, за да може тя да търси потенциални кандидати. Изпълнителният директор на БАИ Светослав Младенов обяви, че агенцията преговаря с няколко инвеститори, интересуващи се от Шуменския регион. "Само един от проектите предвижда разкриване на над 2800 работни места", подчерта Младенов.

Насърчаване на износа чрез новите продукти на Българската банка за развитие, икономизиране на външната политика на правителството и и директни контакти със Службите за търговско-икономически връзки към посолствата, обеща още Даниела Бобева. Много въпроси предизвика представянето на възможностите за финансиране на фермерите в новия програмен период, което направи Александрова. "Няма да се финансират проекти, които не са свързани със земеделие и животновъдство, ще се подкрепят проекти за производство на енергия от отпадъци, високоиновативни проекти и проекти, които разкриват реални работни места", заяви Александрова.

Зам. министър-председателят предложи на областния управител в Шумен да се направи един от първите регионални центрове за комплексно административно обслужване. "Хората ще могат да получат всички необходими услуги, предоставяни от администрацията на едно място и това ще е изключителна подкрепа за бизнеса и гражданите", смята зам. министър-председателят по икономическото развитие.

От 2012-та година нямаме договорка с Турция за разрешителните за превозвачи, казва Бобева

Доста е остаряла правната рамка в отношенията между България и Турция, заяви вицепремиерът Даниела Бобева при изслушването й в Народн...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика