Как да изберем автомобил според обява в интернет?

5194
Как да изберем автомобил според обява в интернет?
Снимка: iStock

Покупката на автомобил е специфично начинание. Най-практикуваният модел е добрата стара формула „око да види, ръка да пипне”. Но преди достигането до този интимен момент между потребител и едно от чудесата на съвременното масово производство, първо трябва да открием автомобил, който си заслужава нашето внимание. В съвремието това най-често става чрез търсене на обяви в интернет, където в последните месеци се наблюдава истински бум на потребителската активност на автомобилното поле.

В сложната икономическа обстановка, в която живеем, търговията с автомобили също не остана пощадена. Европейският пазар на нови коли бе ударен от прекъсването на веригите за доставки, недостиг на компоненти и скъпите горива. Това доведе до 13 поредни месеца на спад в продажбата на нови автомобили в Европа, който приключи едва през август тази година с минимален ръст от 4.4%, сочат данните на Асоциацията на европейските производители на автомобили.

В условията на силно търсене, но ограничено предлагане, логично цените на автомобилите тръгнаха нагоре, като това засегна както новите, така и колите втора ръка.

А това от своя страна провокира потребителите да впрегнат всичките си разузнавателни сили в търсенето на подходящ автомобил на разумна цена.

Тенденцията се доказва от отчетеното константно увеличение в търсенето на автомобилни услуги в най-голямата платформа за онлайн търговия у нас OLX.

„Тенденцията може да бъде обяснена с моментното състояние на автомобилния пазар – ниско снабдяване на нови автомобили, както и сериозно поскъпване в сферата. Това е вероятната причина за търсенето на автомобили за покупка/наем през платформата.”, отбелязват от OLX.

Как да изберем кола чрез обява в интернет?

На фона на силното търсене на автомобили в интернет, потребителите трябва да имат предвид няколко основни принципа. Преди всичко човек трябва да знае какво иска: за какво ще използва автомобила, може ли да си позволи разходите по поддръжката, данъците и прочее.

При готова концепция, онлайн обявите са много полезни за намирането на точната кола, тъй като разполагате с филтри. В платформата на OLX например, купувачите могат да сортират предложенията по марка, вид на купето, евростандарт, година на производство, двигател, вид на скоростната кутия и разбира се, по цена.

Желателно е потребителите да търсят обяви за автомобили само в проверени и сигурни портали, тъй като рискуват да попаднат на недобросъвестни търговци.

Личният автомобил дава свобода, стига да подберете правилната кола за вас, за да не се превърнете в заложник на нейните недостатъци;

Източник: iStock

Подходящата обява съответства на максимата „по дрехите посрещат, по ума изпращат”. Казано с други думи, качествената обява грабва вниманието веднага с оформлението и множеството снимки, но в последствие трябва да отговори на доброто първо впечатление чрез коректно описание на всички детайли. Тоест не е достатъчно колата да е само червена, трябва и да е в изправност.

Кой публикува обявата също има голямо значение. Търговците с добра отбрана връзка от клиенти или дълга търговска история в използваната платформа обикновено се приемат за по-сигурни, отколкото чисто новите профили.

Когато говорим за намирането на коли на разумни цени, няма по-добър метод от сравнението. Сравняването на различни обяви за един и същ модел автомобил дава добра представа коя обява разчита на надписана цена и коя е в границите на разумното.

Разбира се автомобилът е актив, който се амортизира, което означава, че много трудно ще откриете кола втора ръка, която има едни и същи предимства или дефекти. Така, за да спестите време, трябва внимателно да обръщате внимание на описанието на обявата. Ако информацията не е достатъчна, за да придобиете добра представа, то отправянето на точните въпроси към търговеца е следващата стъпка, която да предприемете.

Понякога вербалната или невербалната комуникация с лицето или бизнеса, публикувал обявата, дава добра представа дали става дума за предложение, което си струва вашето време и пари. Така например, ако продавачът не може да отговори на базови въпроси за предлаганата кола, то по-скоро насочете вниманието си другаде. Водата е достатъчно мътна за да бъдете шарана вие.

Къде да намеря автомобил в интернет?

В онлайн пространството съществуват редица портали с разнообразни обяви за автомобили. Само някои обаче предлагат всичко необходимо на едно място. Най-голямата платформа за онлайн търговия в България OLX е една от тях.

В платформата потребителите ще открият пълна гама предложения от Автомобили и джипове до Микробуси и камиони. Паралелно с това платформата може да бъде полезна и в поддръжката на личния автомобил чрез категорията си Авто услуги, сервиз.

Дефиницията на идеалния автомобил е различна за всекиго. Благодарение на интернет обявите обаче, откриването на предпочитаната кола се превръща в доста по-лесно начинание. Кой знае, може би новата ви кола ви се намира именно на един клик разстояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com