Какъв е размерът на турските инвестиции в България?

1995
Какъв е размерът на турските инвестиции в България?
Снимка: iStock

Общият размер на инвестициите от Турция в България възлиза на 1.057 млрд. евро към 1 януари 2022 година, като само за първото тримесечие на миналата година размерът им достига 33.3 млн. евро, става ясно от данните на Българската народна банка, цитирани от пресцентъра на родното Министерство на иновациите и растежа.

Данните са представени по повод проведена в София среща между министъра на иновациите и растежа Александър Пулев и посланика на Република Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок.

По време на срещата Пулев е посочил, че Турция е сред водещите външнотърговски и инвестиционни партньори на България, като това се потвърждава както от непрекъснато увеличаващият се брой турски компании, опериращи на българския пазар, така и от ускорения темп на нарастване на търговския стокообмен между двете страни, става ясно от съобщението.

Само по Закона за насърчаване на инвестициите за периода 2005-2022 г. турските компании у нас имат 29 сертифицирани инвестиционни проекти. Общият размер на инвестициите по тях е близо 1 млрд. лв. (992.41 млн. лв.), като те са разкрили 4 308 нови работни места. Инвестиционните проекти са основно в секторите производство и здравеопазване.

За първите шест месеца на 2022 г. стокообменът с Турция е в размер на 3.794 млрд. евро, което е ръст от 55.4%, спрямо същия период на 2021 година. Износът към Турция през същия период възлиза на 1.459 млрд. евро, което е ръст от 31.6%, с което Турция заема пето място между търговските партньори на България, пише в съобщението.

Чуждите инвестиции у нас достигат 1.49 млрд. евро към края на октомври

Преките чуждестранни инвестиции у нас достигат 1.495 млрд. евро към края на месец октомври 2022 година, сочат предварителните данни на ...

По време на срещата е било обсъдено активизиране и задълбочаване на сътрудничеството в областта на инвестициите и търговско-икономическите отношения между двете страни.

Акцент в разговора e поставен върху подготовката на предстоящия бизнес и инвестиционен форум, който Българската агенция за инвестиции (БАИ) към МИР, организира в Истанбул в края на месец януари. На форума ще бъдат представени възможностите за инвестиране, стартиране и развитие на бизнес в България, както и утвърждаването на страната ни като успешна инвестиционна дестинация пред представители на турския бизнес. На събитието ще присъстват водещи компании от секторите автомобилостроене, машиностроене, здравеопазване и балнеология, пише в съобщението.

Целта на форума е страната ни да подобри представянето си сред инвестиционната общност в Турция като добро място за развитие на успешен бизнес, както и да покаже добри примери на турски компании, които вече са инвестирали успешно у нас, добавят от пресцентъра на ведомството.

Още: Изнесохме стоки за 79 млрд. лева за десет месеца, но оставаме на минус

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика