Калоян Стайков: Никой не е казал, че в рамките на четири години трябва да имаме само едно правителство (ВИДЕО)

1590
Калоян Стайков: Никой не е казал, че в рамките на четири години трябва да имаме само едно правителство (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и Невидимо

В днешното издание на "Видимо и невидимо: Бизнес клуб" Георги Найденов ни среща с Калоян Стайков – главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, преди това е работил в Института за пазарна икономика и Центъра за икономическо развитие.

"За разлика от предни бюджети, при които всяко министерство иска повече пари, министъра на финансите горе-долу е арбитър, този път може би, защото това е служебен кабинет, в общи линии каквото са си поискали министерствата, това им се е одобрило. И това е бюджетът, с който разполагаме. Да, в него има много неща които са условни и могат да се коригират, но в крайна сметка нали това е политиката, т.е. бюджетът не е просто една аритметична сметка - толкова приходи, толкова разходи, важно е кой ще я изпълнява и важно е да видим всъщност какви са приоритетите на едно правителство вътре в този бюджет. Тези приоритети трябва да са в голяма степен синхронизирани с дългосрочните тенденции, със стратегически документи, които са приети и естествено да отразяват и конюнктурата, защото тя се променя и то доста динамично в последните години", казва Калоян Стайков за бюджет 2023 г.

Икономистът смята, че писмото от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) до служебния кабинет за удължаване на програмата за компенсиране на небитовите потребители на ток изглежда странно на фона на това, че в момента управляващите се занимават с други неща: ще има ли правителство, какво правим с плановете за възстановяване устойчивост, какво се случва с Шенген, Еврозоната и т.н. "Министерство на финансите няколко пъти обърна внимание на това, че бизнесът е генерирал свръхпечалби от компенсациите през миналата година. В социалната сфера има абсолютно същия проблем. Ако се стесни кръгът от получаващите не само ще има пари за всички, а за тези които имат по-голяма нужда, могат да се увеличат парите. Тази ефективност на политиката липсва, а от другата страна липсва ефикасността, т.е. дали може да постигнем същия ефект с по-малко пари."

Калоян Стайков сподели, че ротационният модел на управление не е непознат в Европа, малко е екзотичен, но в същото време няма абсолютно нищо странно в рамките на един парламент да се изберат няколко правителства. "В рамките на четири години никой не е казал че трябва да имаме само едно правителство, но може за четири години да имаме само един парламент, който да гласува няколко различни правителства, в зависимост от това какви са вътрешните малки мнозинства, които се обединяват по различни теми. Това не е нито немислимо, нито е неразумно, а всъщност точно такива работещи примери има в Европа и които са дали доста добри резултати последните години. Но идеята, че ти планираш да речем 18 или 24 м. напред и тази ротация всъщност зависи точно от това джентълменско споразумение, естествено винаги остава съмнението или липсата на доверие, че може би в ключовия момент някой няма да си свърши работа".

Целият разговор на Георги Найденов с Калоян Стайков можете да гледате във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика