КЕВР все още няма право да санкционира производители на ток, призна Иванов

6971
КЕВР все още няма право да санкционира производители на ток, призна Иванов
Снимка: БГНЕС

По сегашното законодателство КЕВР няма никакво право да санкционира производител на ток, който нарушава правилата. Това заяви председателят на Комисията Иван Иванов по време на днешното заседание на органа.

Причината – става въпрос за договорни отношения между НЕК и съответния производител, т.е. КЕВР няма правомощията да се изявява като обвинител и съд. Остава единствено изводът, че един от засегнатите субекти следва да се жалва от действията на другия пред компетентните органи.

Предлага се компаниите, контролирани от КЕВР, да разкриват информация за свързани лица

По предложение на работодателите се разпореди да се подготвят поправки в законодателството, с които да се задължат дружествата, чиято ...

Иванов даде за пример относно тезата си със сигнали на мини, които се оплакват, че ТЕЦ-ове не си плащат въглищата. Сега КЕВР не може да направи нищо - затова и са необходими готвените промени в Закона за енергетиката, подчерта председателят на КЕВР. Той уточни, че за момента Комисията не вижда причина да иска редакции между първо и второ четене на промените, приети вчера (14 юли)

Все още не е готов докладът на АДФИ относно ситуацията и нарушенията в енергийния сектор. Този доклад трябва да е един от стълбовете в търсене на резерви в енергетиката ни.

Стана ясно и, че засега преговорите с „КонтурГлобал Марица Изток 3” относно принципното споразумение за намаляване на цената за разполагаемост не вървят. Припомняме, че през пролетта правителството принципно се договори за 17% по-ниска цена, но след изплащане на всички задължения на НЕК към централата. В началото на седмицата от другата американска централа – „AES – 3C Марица Изток 1” потвърдиха, че ще свалят с 14% своята цена на разполагаемост след като задълженията на НЕК към компанията бъдат покрити. Не е ясно дали скоро ще има напредък в преговорите с „КонтурГлобал Марица Изток 3”, като засега изглежда, че управляващите са доволни от постигнатото с другата американска централа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика