Кога ще заработи ПАВЕЦ Чаира: Повече яснота за ремонта и сроковете

11805
Кога ще заработи ПАВЕЦ Чаира: Повече яснота за ремонта и сроковете
Снимка: Министерски съвет

До края на годината вторият хидроагрегат на ПАВЕЦ Чаира трябва да е рехабилитиран и да започнат водни тестове, а след това да се въведе в експлоатация. Това стана ясно след визита на премиера акад. Николай Денков на място.

Дейностите по рехабилитацията са свързани с подготовка на статора и турбината. Ако всичко мине по план, същата процедура и техническо решение ще бъдат приложени и за трети хидроагрегат, който е в същото състояние като втори. Срокът за изпълнение е до 12 месеца след започване на ремонта.

При първи хидроагрегат обаче нещата не стоят така. Там не са правени рехабилитационни дейности и продължават да се водят преговори.

Още по-лоша е новината за четвърти хидроагрегат - той не може бъде поправен, по думите на директора на НЕК Мартин Георгиев. Затова ще се търси вариант да се прави изцяло нов хидроагрегат - началото ще е обществена поръчка.

Още: Аварията в ПАВЕЦ "Чаира": Експертен анализ пред депутатите за причините

Общата цена на ремонта на ПАВЕЦ Чаира ще е около 80 милиона лева, като това обаче е прогноза - на база направени проучвания за изграждане и рехабилитация на подобен тип съоръжения. Финансирането ще бъде осигурено чрез комбинация от собствени и привлечени средства. В Закона за държавния бюджет за 2024 г. за "Модернизация и рехабилитация на ПАВЕЦ "Чаира" е предвидено, че Министерски съвет може да одобри или предложи на Народното събрание да издаде държавна гаранция в размер на 80 млн. лв. На база на държавна гаранция НЕК може да се възползва от възможността за получаване на кредит.

Още: 10 години ПАВЕЦ "Чаира" е експлоатирана грешно, обяви Денков

ПАВЕЦ Чаира има изключително важна роля за управлението и гарантиране на сигурността и балансирането на електроенергийната система на страната. С инсталирана мощност от 864 МВт в генераторен режим и 784 МВт в помпен режим централата дава възможност да бъдат успешно балансирани както традиционните базови мощности – АЕЦ и ТЕЦ, така и да бъдат успешно интегрирани възобновяемите източници на енергия. ПАВЕЦ Чаира може да бъде стартирана и да достигне пълна мощност от 0 за само 80 секунди! Централата е от ключово значение за балансирането на електроенергийната система със своето потребление в помпен режим на работа – при свръхпроизводство на електроенергия енергийно преработените води от язовир Чаира се изпомпват (качват) обратно в язовир Белмекен. Как се докарахме дотам сега да трябва скъп ремонт, припомнете си: "Луд умора няма": Разбихме най-уникалната си енергийна мощност ПАВЕЦ Чаира

СНИМКА: Министерски съвет

Успешен край на рехабилитацията на ПАВЕЦ Белмекен

Същевременно, днес (13 февруари) беше обявено, че ПАВЕЦ Белмекен е успешно рехабилитиран. Това включва проектиране, производство, доставка, монтаж, технически надзор, настройка, тестване и въвеждане в експлоатация на оборудване: хидравлични цилиндри за сферични шибъри на турбините и помпите, турбинно оборудване, което включва нови турбинни регулатори, дюзи и дефлектори. Нови възбудителни системи, генераторни прекъсвачи и системи за управление и мониторинг на цялата централа с нови операторски станции. Стойността на рехабилитацията на ПАВЕЦ Белмекен е в размер на малко под 10 млн. евро (9,919,372.55).

Каскадата Белмекен – Сестримо – Момина клисура включва ПАВЕЦ Белмекен, ВЕЦ Сестримо, ВЕЦ Момина клисура, язовир Белмекен, дневен изравнител Станкови бараки и дневен изравнител Момина клисура. Разположена е в североизточните склонове на Рила планина и се разпростира от 1920 м.н.в. при яз. Белмекен до 251 м.н.в. при ВЕЦ Момина клисура.

Общата инсталирана мощност на каскадата е 735 МВт в генераторен режим и 104 МВт в помпен режим.

След грандиозната авария в ПАВЕЦ "Чаира": Поръчват скоростни защити за напорни тръбопроводи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика