Колят 18 508 нехуманно гледани кокошки

16504
Колят 18 508 нехуманно гледани кокошки

18 508 кокошки, гледана нехуманно в бургаска птицеферма, трябва да бъдат заклани до май месец. Това съобщава Даниела Кепекова, директор на областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните в Бургас, предаде БЛИЦ.
Кокошките нямало да бъдат убити, а ще бъдат насочени съгласно план графика, издаден от птицефермата, която ги стопанисва, обясни тя. Фирмата има сключен договор с птицекланница и по график птиците ще бъдат заклани и реализирани абсолютно свободно, безвредно за консумация до края на месец май, каза Кепепова.

Оставащите птици са 18 508. На територията на регион Бургас има три птицеферми, от които две отговарят напълно на изискванията на Наредба 25 за минималните изисквания за хуманно отношение при отглеждане на кокошки носачки.
Животните са безвредни за консумация.

„Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ и мои вътрешни заповеди се извършва постоянен контрол на една от фирмите, която не отговаря на изискванията на наредбата, в сила от първи януари 2012 година”, обясни Кепекова. „Яйцата, които продължават да се снасят от кокошките, които се отглеждат по нехуманен начин в неуголемени клетки, отиват единствено и само за промишлена преработка, 16 157 яйца бяха насочени в петък за промишлена преработка”, обясни тя.

През изминалата седмица за периода от 9 до 13 януари от БАБХ - Бургас са извършили проверки на 213 обекти от търговска мрежа и заведения за обществено хранене и са съставени 3 акта относно липса на здравна книжка в един от обектите и в другите два заради неадекватно поддържане на системите за самоконтрол.

Близо 8 тона хранителни продукти от животински и неживотински произход са унищожени през 2011 година след проверки на БАБХ-Бургас. Тези хранителни продукти от животински и неживотински произход са унищожени поради липса на етикировка, маркировка, предлагане в обекти, нерегистрирани поради реда и условията на Закона за храните или изтекъл срок на годност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика