Край на поръчка за инфлуенсъри и блогъри в туризма по невиждан начин

2904
Край на поръчка за инфлуенсъри и блогъри в туризма по невиждан начин
Снимка: iStock

Рядко срещан механизъм и най-вече подбор на време за прекратяване на обществена поръчка избра Министерството на туризма – чак след като отвори офертите и класира участниците в нея.

Обичайно поръчки се прекратяват във фазата преди да бъдат декриптирани офертите, тъй като така се разкриват детайли от тях и при оповестяването им вече всеки знае детайлите от предложенията на своя конкурент. Както е в случая – цените и техническите подробности на всеки от кандидатите са публично достъпни. И твърде лесно е сега да се спекулира примерно, че поръчката е прекратена, защото на първо място е класирана не тази фирма, за която е била предназначена тя. 

В началото на ноември месец миналата година началникът на политическия кабинет на министъра на туризма д-р Мария Петрова отвори процедура за организиране на тематични турове за чуждестранни журналисти, снимачни екипи, блогъри, влогъри, инфлуенсъри и експедиенти. Целта беше да се организират и проведат опознавателни журналистически пътувания и посещения на чужди туроператори и туристически агенти в страната.

Прогнозната сума за поръчката бе 600 000 лв. без ДДС,  а срокът за изпълнението ѝ – 2 години.

На 7-ми декември са декриптирани офертите. Кандидати са четири дружества самостоятелно и един консорциум. На 8-ми февруари са отворени и ценовите оферти, като двама от кандидатите са отстранени преди това.

При единствен критерий цена, с доклад от 28-ми февруари е извършено и класирането.

На първо място е определена фирмата „ХотелТВ“ с предложена цена от 69 260 лв. без ДДС. Фирмата е свързана с известния продуцент Никола Тупарев. Той притежава 50% от дружеството чрез едноличната си фирма „НТ Травел“.

Второто място е за „АПРА“ ООД с оферта за 91 900 лв. 50% от нея е собственост на Томислав Цолов, а другата половина е на „АПРА Портън Новели България“.

На трето място е консорциумът „Алпин Туризъм 2023“ с предложение за 110 280 лв. Участници в него са фирмите „Приорити консултинг“ ЕООД, „ОТ-ДО Консулт“ ЕООД и „Елфи Турс“ ЕООД.

За инфлуенсърите, бизнеса и тяхното съвместно бъдеще

Всеки горд собственик на очи и уши поне веднъж в живота си е чувал думата ,,инфлуенсър“. Дори бабите и дядовците ни, за които Fac...

Цените им са обаче за по един участник във всеки от девет планирани тематични тура. На тази база би следвало да се изчисли впоследствие самата стойност на договора, в зависимост от това колко ще са хората в съответната туристическа дестинация.  

И след всичко това, вместо да покани класираната на първо място фирма за сключване на договор, зам.-министърът проф. Мариела Модева на 13-ти март издава решение за прекратяване на процедурата. Причината - установени нарушения при откриването и провеждането ѝ, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена.

Посочено е конкретно, че в техническата спецификация не били поставени изисквания за минимални критерии или насоки, които да бъдат прилагани от изпълнителя при извършването на подбора на участниците във всеки заявен тур.

Не били поставени изисквания относно минималните резултати, които да се постигнат при съответния тур с оглед представяне и популяризиране на туристическа дестинация България, като брой публикации/отразявания в съответната медия, блог, влог или инфлуенсър канал.

Не били поставени конкретни изисквания за обем и обхват, както и начините за постигане на дългосрочната ангажираност на инфлуенсъри, които да популяризират туристическа дестинация България регулярно, в рамките на 6-12 месеца.

Китай притиска блогъри и инфлуенсъри да си платят данъците

Данъчните власти в Китай определиха 10-дневен срок за артисти, инфлуенсъри и блогъри да си платят просрочените данъци. Кампанията е час...

Не било поставено изискване за извършване на мониторинг и анализ на постигнатите резултати от осъществяване на всеки тур.

Още по темата: 

Туроператори поискаха проверки за фирми, извършващи нелегално подобна дейност

Румен Драганов: Скокът на цените на храните няма да уплаши българите, за Великден ще има ръст в туристическите пътувания

България получи приз за “най-добра дестинация за региона на Балканите“ за 2023 г. на туристическото изложение в Берлин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Инспекцията по труда започва засилени проверки в селското стопанство

Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...