Купуваме по 2000 нови коли на месец

4482
Купуваме по 2000 нови коли на месец
Снимка: iStock

Българите купуват средно по 2068 нови коли на месец през настоящата 2021 година. Така за първите 11 месеца на тази година у нас са продадени 22 757 нови автомобила, което представлява ръст от малко над 10% спрямо същия период на миналата година. Това става ясно от данните на Европейската асоциация на автомобилните производители (АСЕА) към края на месец ноември тази година, отразяващи регистрациите на нови пътнически коли от първи собственик.

Конкретно през ноември у нас са продадени 1 915 нови автомобила, което е ръст от 24% спрямо същия месец на предходната 2020 година. За сравнение, тогава у нас са били регистрирани 1 544 броя нови коли от първи собственик.

Регистрациите на нови коли за единадесетте месеца на тази година в съседните страни Румъния и Гърция достигат съответно 109 350 броя (спад от 0.9%) и 95 262 броя (ръст от 27.9%).

България е четвъртият най-малък пазар за нови автомобили в ЕС през тази година, като с по-нисък брой регистрации са единствено Кипър (10 130 броя), Латвия (13 343 броя) и Естония (21 313 броя). Регистрациите на нови коли в Хърватия възлизат на 42 466 броя от началото на годината или приблизително два пъти повече от България.

Кои коли са освободени от данък МПС?

На фона на възходящата тенденция на родния пазар на автомобили, Европа отчита най-слабия си месец от 1993 година насам. България, заедно с Ирландия и Словения са единствените три страни в ЕС, които записват ръст в регистрациите на нови коли през ноември.

Продажбите на нови коли в Европейския съюз през месец ноември възлизат на 713 346 броя, което представлява спад от 20.5% на годишна база. Това е пети пореден месец на понижение. Двуцифрено процентно намаление в регистрациите се отчитат на множество европейски пазари, включително на три от основните - Германия (-31.7%), Италия (-24.6%) и Испания (-12.3%). Франция отчита минимално понижение от 3.2%.

Купуваме все повече коли на лизинг

Продажбите на леки коли на лизинг продължават да растат през тази година. Вземанията на лизинговите дружества по финансов лизинг на лек...

Общият обем на продажбите в ЕС за първите 11 месеца на годината намалява с 0.04% спрямо същия период на миналата година до 8.9 млн. броя, въпреки ниската база, отчетена през 2020 година. Основна причина за това е недостига на полупроводникови чипове, които са основен компонент за производителите на автомобили, посочват от ACEA.

Държавата дава до 6135 евро за покупка на нов електромобил

Най-много регистрации на нови коли от първи собственик през тази година се отчитат в Германия (2.39 млн. броя), но като цяло броят намаляват с 8.1% на годишна база. Челната тройка се допълва от Франция (1.5 млн. броя, годишен ръст от 2.5%) и Италия (1.37 млн. броя, годишен ръст от 8.6%).

Как вървят продажбите на електромобили в България?

Компанията с най-много продажби от началото на годината традиционно е Volkswagen (2.25 млн. броя), следвана от Stellantis (1.9 млн. броя) и Renault Group (922 хил. броя).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика