Квестор на КТБ: БТК няма и лев дълг към КТБ, има неуспешни цесии

16885
Квестор на КТБ: БТК няма и лев дълг към КТБ, има неуспешни цесии
Снимка: БГНЕС

От началото на особения надзор до момента, сделки с активи на КТБ от нас не са извършвани. Това заяви пред журналисти в парламента Станислав Лютов, квестор на КТБ, предаде Агенция "Фокус".

В светлината на дншената информация за новите собственици на Vivacom, "Дунарит", "Авионамс", НУРТС и ГАРБ, Лютов уточни, че БТК няма и лев дълг към КТБ, а има неуспешни опити за прихващане и не защото седи някой ги спира, а защото законовата рамка не позволява това. „Контролът върху всички дружества, които разпалват страстите, контролът върху тях е загубен от КТБ много преди това”, отчете той. Лютов съобщи още, че „Дунарит” има кредит в КТБ, който обаче е съвсем малък предвид това, че има прихващане.

Местан намекна тънко за разграбване на активите на КТБ, иска извинение от Цветанов

Още в разгара на кризата с КТБ ние поискахме да се направи разследване, което да проследи всички фактори, включително и Цветан Василе...

На въпрос за информацията, че активи на стойност от 800-900 млн. лева от всички активи на КТБ вече ги няма, Лютов заяви, че този разговор е трябвало да се проведе по-рано, за да няма съмнения и уточни, че точната цифра е 852 млн. лева. „Това е общата сума на прихванатите средства, цесии след които има прихващания. Не става въпрос за източване на активи от банката. Става въпрос за нормални търговски сделки, по които КТБ не е страна. Квесторите не одобряват тези сделки и не ги разрешават. Те могат само и единствено да ги осчетоводят с оглед вярното отчитане”, уточни Лютов.

Попитан дали това означава, че с 852 млн. лева е намаляла масата на несъстоятелността, Лютов коментира, че това са въпроси, които възникват на по-късен етап. „Говорим за факти и обстоятелства, които са възникнали като последица. Маса на несъстотелността имаме, когато е ясно, че банката ще фалира”, посочи той и припомни, че на 30 октомври миналата година народните представители обсъждаха дали да спасят КТБ. „Не се случи така, но имаше желание към градивност, което показва, че до този момент нещата не са били ясни. От волята на квестора не зависи дали ще съществува едно прихващане и една цесия ще бъде действителна”, поясни квесторът в КТБ.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика