КЗК: Погрешно сте разбрали, че искаме високи цени на храните

1487
КЗК: Погрешно сте разбрали, че искаме високи цени на храните
Снимка: iStock

Популистката реторика от страна на различни публични фигури създава погрешно впечатление, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) действа под натиск и защитава високите цени на хранителните продукти. Това се казва в позиция на комисията във връзка с критики в медийното пространство по отношение на становище на КЗК относно инициативата на Министерството на икономиката и индустрията "Достъпно за Вас".

Още: Нова инициатива: По-ниски цени на основни храни в търговските вериги

КЗК ще инициира срещи на експертно ниво с представители на Министерството на икономиката и индустрията, за да бъде намерено решение във връзка със завишените цени на основните хранителни стоки, съобщават още оттам.

Негативни ефекти

КЗК направи подробно разяснение за възможни негативни ефекти, до които може да доведе подобна кампания, която е насочена към подпомагане на най-уязвимите като доходи групи от населението, но в рамките на която може да бъде ограничена ценовата конкуренция между пазарните участници или да бъдат приложени нелоялни търговски практики, пише в позицията.

Още: След негативно становище на КЗК: Спират инициативата "Достъпно за вас"

Макар КЗК да изпълни в случая стриктно своята функция в защита на конкуренцията, това погрешно беше възприето като наложена външна политическа реакция. Комисията изразява сериозното си притеснение от направените медийни изявления в разгара на предизборната кампания преди местните избори, че изпълнявайки своите правомощия, защитава високите цени на хранителните продукти. Тази популистка реторика от страна на различни публични фигури създава погрешно впечатление в обществото за работата на КЗК, като се спекулира, че Комисията действа под натиск. Всички тези твърдения са не само безпочвени, но и трябва да бъдат прекратени, и да се обърне внимание на важните разяснения, които Комисията направи на правилата на конкуренцията и на тяхното спазване, посочват от регулатора.

Наблюдението на пазарите за търговия с хранителни продукти е един от основните приоритети в работата на КЗК през последните години предвид социалната значимост на този сектор. За КЗК е мисия пазарите да функционират при нормални условия и да не се наблюдават необосновано високи цени на базовите хранителни стоки. Освен производствата, които са образувани с предмет неоснователно завишение на цените при яйца, сирене, кашкавал и други продукти, Комисията е в сътрудничество с Министерството на икономиката и индустрията във връзка с инициативата да бъдат намерени подходящи инструменти, чрез които да се осигури ефективно подпомагане на българските граждани с най-ниски доходи, пишат от КЗК.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика