Нова инициатива: По-ниски цени на основни храни в търговските вериги

2682
Нова инициатива: По-ниски цени на основни храни в търговските вериги
Снимка: iStock

Министерството на икономиката и индустрията започва инициативата "Достъпно за вас" от началото на ноември, която цели да направи достъпен за потребителите пакет от стоки от първа необходимост, предлагани в търговските вериги, за определен период от време.  Това съобщи министър Богдан Богданов по време на първото издание на форума за модерна търговия More than trade, организиран от Сдружението за модерна търговия (СМТ).

Хоризонтът на инициативата е осем месеца.

Търговските вериги са поканени на среща

Още: Цените на основни храни в Турция паднаха до 50% заради думи на Ердоган

Представителите на търговските вериги вече са получили покана за среща в Министерството и ако желаят, могат да декларират подкрепата си за инициативата.

"Ако успеем да обединим усилия и разчитаме на пазарни механизми, бихме могли да постигнем дори по-добри ефекти от налагането на една надценка", обърна се министърът към представителите на търговските вериги. По думите му по този начин ще се отвори възможността за конкуренция между различните участници на пазара, а потребителите ще бъдат повече информирани за това какво и откъде биха могли да си купят.

За кои стоки?

Той посочи, че инициативата няма задължителен характер. Става дума основно за няколко групи стоки – хляб и зърнени храни, месо и месни продукти, мляко и млечни продукти, яйца, маслени и растителни мазнини, плодове и зеленчуци, консервирани храни. Целта е да се маркира определен пакет, насочен изцяло към малката потребителска кошница, с фиксирани от веригите цени на храните. В магазините ще има информационно табло под логото на кампанията за конкретната седмица с данни за продуктите, които влизат в очертания пакет и за най-добрите цени, на които веригите биха могли да ги предложат за съответния период.

Още: В Италия подписаха "антиинфлационен пакт", ето как ще борят високите цени

"Ние не искаме да ви ограничаваме вас или потребителите в два типа варива, три типа зеленчуци или един тип кисело мляко с определена масленост, а отваряме възможно най-много списъка с продукти, за да може потребителите и да се хранят здравословно, каза министърът. Всяка верига ще преценява за съответната седмица кои ще са продуктите, които ще се включат в "кошницата" от определените групи.

Министърът каза, че няма да има ограничение в инициативата да се включат и търговците, които предлагат нехранителни продукти. 

За да бъдат информирани повече потребителите, Министерството предлага продуктовата кошница за съответната седмица да се включи в брошурите на веригите, включително и в дигиталните им издания.

Богданов акцентира, че инициативата не трябва да става за сметка на производители или дистрибутори на по-ниско ниво от веригата за доставки. По тази причина ведомството ще предложи на желаещите да се включат в инициативата да се съобразят с механизма на ЕК за най-добри практики между търговците във веригата на доставките, където основно се визират хранителните продукти.

Желанието на Министерството е информацията за тези продукти да се предава на седмична база към НСИ, каза Богданов. Ефектът от инициативата ще се проследява на седмична база, включително и през Държавната комисия за стоковите борси и тържищата и през Комисията за защита на потребителите, която ще подава информация към ведомството, а няма да контролира цените, каза още министърът.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика