Лукарски: ВМЗ-Сопот не трябва да се приватизира

18958
Лукарски: ВМЗ-Сопот не трябва да се приватизира
Снимка: БГНЕС

Националната програма за приватизация мина на одобрение през икономическата комисия в НС. Предстои да бъде одобрена от НС. Доста държавни предприятия са извадени от т.нар забранителен списък. Това обяви днес министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Той допълни, че има такива (фирми - бел.ред.), които са готови за продажба като мажоритарни дялове, както и такива, чийто акции трябва да бъдат пуснати за продажба на БФБ-София. Това е мнението на ресорния министър и неговият екип.

МС предлага за приватизация почивната база в "Св. Св. Константин и Елена"

Правителството възложи на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол да извърши приватизация на почивната база на Министер...

Голяма част от дружествата, които биха донесли голяма печалба и биха предизвикали интерес, са все още в „забранителния списък”. В това число влизат както „Ел Би Булгарикум”, така и голяма част от предприятията от военно-промишления комплекс. Те могат да бъдат извадени за продажба само с решение на Народното събрание, обясни ресорният министър.

Според него предприятията като „ВМЗ-Сопот” не би трябвало да вадени, защото това е „една важна индустрия”. Освен това били налице много примери за това какво се случва, когато подобни дружества попаднат в ръцете на частни фирми.

Като обратен пример – за държавно дружество, което трябва да бъде извадено, беше посочено АДИС ЕООД (Агенция дипломатически имоти в страната). За него принципалът - Министерството на външните работи, смята, че трябва да бъде запазено. На обратното мнение са Агенцията за приватизация и Министерството на икономиката. Най-малкото, защото компанията ще предвизика интерес. Продажбата му можела да доведе до добър ефект за промишлеността.

Към държавните дялове в Пловдивския панаир има интерес. Според ресорния министър и екипа му тези акции трябва да бъдат продадени, тъй като към него има интерес. Освен това беше обяснено, че са водени преговори с шефа на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. От тях е станало ясно, че това дружество би било да се извади за приватизация още през тази година.

Държавни дружества от системата на МИЕ не са местили депозитите си, увериха от ведомството

Държавните дружества от системата на Министерство на икономиката и енергетиката не са премествали депозити през последните две седмиц...

От думите на министъра на стана ясно, че най-вероятно НИТИ Казанлък ще бъде извадено от забранителния списък. Лукарски добави, че е изпратил предложения до всички министерства и ведомства за дружествата, които могат да бъдат продадени.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com