Любослав Костов: Около 60% от хората у нас са “работещи бедни“

1990
Любослав Костов: Около 60% от хората у нас са “работещи бедни“
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) провежда синдикална акция "За правото на сдружаване и достойни заплати!". Десетки граждани блокираха за кратко движението в центъра на столицата в района на пл. "Орлов мост". 

Хората, които участват в акцията на КНСБ, държат плакати с надписи: “Протест”, “Стига вече работещи бедни”, “Справедлива и адекватна минимална работна заплата” и др.

Икономист: Реалният дефицит е 3.7%

Внесеният от служебното правителство бюджет е базисен и не е ясно защо беше внесен с подценяване на доста от параметрите и в приходната...

От КНСБ настояха политиците да приемат Бюджет и в него да има заложени 62 млн. лв. за увеличаване на заплатите на работещите. Те подчертаха, че трябва да има правителство, което да поеме отговорност за българските граждани и да решава техните проблеми.

“Това е една символична акция, която цели в Деня на труда отново да покаже какви са исканията на работеща България и да покаже откъде да бъдат взети парите, защото когато предлагаме нещо, винаги предлагаме и негова алтернатива“, каза в интервю за БНР Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

“Като блокираме “Орлов мост“ за кратко днес, ще покажем и на медиите, и на гражданите, откъде да бъдат взети тези пари перо по перо от държавния бюджет, тъй като държавата е работодател на половин милион души“, казва той. “Ще продължим в “Борисовата градина“, където цял ден наши експерти по различни направления, като трудово правни консултации и друг тип информиране и консултиране, ще бъдат налични. Гражданите на София и гостите на столицата ще могат цял ден да говорят с нашите експерти и да се консултират по теми, които ги интересуват“, категоричен е Костов.

Според него подценяването на труда – в частния или в обществения сектор е основният проблем и по тази причина, 16 години по-късно, бидейки част от ЕС, ние сме на последно място и се отдалечаваме от Румъния, с която тръгнахме заедно. Според него идеята за това да се приближаваме към другите страни е нашият темп на ръст на доходите да бъде по-висок от техния, но в България това не се случва.

Любослав Костов: Няма логика надценките да са толкова големи, търговците трябва малко да се засрамят

"Искаме да върнем икономиката на пазарен принцип, защото според нас цените на стоките от малката потребителска кошница са нереалис...

Той информира, че акцентът на днешната демонстрация са работещите в обществения сектор, тъй като частният сектор миналата година се е представил малко по-добре от гледна точка на ръст на заплатите, сравнено с инфлацията. “Нека кажем нещо много важно, от две години се борим да компенсираме инфлацията, която се увеличи рекордно за последните 25 години, а не искаме нещо повече от това. Това е някаква програма минимум, да можем да си купим същото, което сме си могли преди една или две години, не е стъпка напред, а запазване на нивото. В момента се борим да не изостанем още“, казва той в ефира на “Нашият ден“. 

По думите на Костов прогнозираната инфлация за тази година в бюджета, който излезе миналата седмица, е около 10%. “Програма минимум е ръст на доходите от 10% на абсолютно всички. Има редица недофинансирани сектори. Около 700-800 млн. лева се необходими за 10% ръст на доходите за 2023 г. за абсолютно всички, а вече където не е компенсирана назад инфлацията, по отделни министерства и ведомства, може би ще трябва и по-голям ръст, като се направят сметките“, казва още отй.

В предаването Любослав Костов подчертава, че има много дефиниции за това какво е “работещ беден“. И казва, че от КСНБ се прави “издръжка на живота“ на всеки три месеца, а всеки, който е под тази издръжка, като месечен доход в нетно изражение, е работещ беден. В България това са около 60% от хората.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕБВР посочи основните рискове пред българската икономика

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през април

Икономисти убедени, че България ще извърви пътя си към Еврозоната

Много по-скъп ток: Енергийният министър "нещо се е изпуснал", твърди експерт

Кабинетът "Главчев" ще обсъди изпълнението на бюджета

Остра реакция на Пекин след като САЩ вдигнаха митата на китайския внос

Държавният резерв спечели дело в съда на ЕС срещу петролни компании

Александър Гагов: Конкурси като ФАРА поставят рекламния бизнес под светлините на прожекторите

Запасите от пшеница в държавните складове на Индия достигнаха 16-годишно дъно

Калфин: Увеличението на пенсиите не зависи от правителството, а само от закона

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика