Маккейн също предупреди да не се захващаме със санкционирани руски компании

33232
Маккейн също предупреди да не се захващаме със санкционирани руски компании
Снимка: БГНЕС

Очевидно бихме искали да видим по-малко руско участие по въпроси, касаещи "Южен поток" и се надяваме въпросът да се реши в координация с европейците. Това заяви в Министерски съвет сенатор Джон Маккейн след среща с премиера Пламен Орешарски, предаде БГНЕС.

Джон Маккейн призна, че по време на срещата е обсъден въпросът, по който има съгласие между България и САЩ - необходимостта от енергийната независимост за Източна Европа и България. САЩ ще работят със своите задокеански сътрудници за постигането на тази цел възможно най-скоро, гарантира Маккейн. Присъединяваме се към премиера и правителството на България, като се стремим първи приоритет да бъде енергийната независимост и това означава да не работим с организации, които са зависими от Русия, добави Маккейн.

Надяваме се, че въпросът за "Южен поток" трябва да се реши в координация с европейците и че фирми, които работят с руски фирми, подложени на санкции, няма да участват, коментира той. Сенатирът визираше "Стройтрансгаз" на Генадий Тимченко, която работи с българската "Газпроект Юг", в която има пет български фирми.

Оставаме загрижени относно агресията на Владимир Путин в Крим и Украйна и продължаващото подхранване на безредици в Източна Украйна.

Орешарски: Докато не се изясним с ЕК, спираме "Южен поток"

Разпоредил съм да спрат действията по старта на изграждането на тръбопровода "Южен поток" докато текат консултациите с Европейската к...

Маккейн благодари на своя домакин за откровената и полезна дискусия, която двамата са провели по редица въпроси. Дойдохме по много причини, но една от тях е да благодарим на хората в България и Румъния за техните смели войници, които изпратиха в Афганистан, стремейки се да получат свобода за афганистанския народ, обясни Маккейн.

Припомняме, че Маккейн беше кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия, когато Барак Обама спечели първия си мандат в Белия дом. Маккейн беше и първото американско държавно лице, което се появи на Майдана в Киев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com