Министърът на туризма потвърди: По-нисък ДДС за туроператорите и за ресторантьорите

1461
Министърът на туризма потвърди: По-нисък ДДС за туроператорите и за ресторантьорите
Снимка: Анита Чолакова

ДДС от 9% за туроператорите остава до месец юни, а за ресторантьорите - до края на 2024-та година. Това потвърди Зарица Динкова – министър на туризма в Пампорово днес: Решено: ДДС за ресторантьорите остава 9% до края на 2024 година

"Ние бяме в постоянен контакт с колегите ни от Министерството на финансите, тъй като трябваше хем да запазим данъчната ставка за бизнеса, хем да не бъдем наказани от Европейската комисия. Мобилизирахме се и показахме как се работи, а не как се говори. Показахме добро сътрудничество между институциите. Имахме добро сътрудничество с бизнеса. Разчитах много на колегиалото отношение на министрите от другите държави членки, които ни помогнаха с информация и нау-хау", допълни Динкова преди да даде старт на новия зимен сезон в курорта.

Тя, заедно с кмета на Смолян Николай Мелемов, преряза лентата на новия шестседалков лифт и с това постави началото на зимния сезон.

Динкова подчерта, че с туроператорите е в постоянна връзка. "И ушите и вратите на моя екип са отворени. Аз смятам, че е много важно да сме в постоянен диалог", добави тя. По думите ѝ това си личи по начина, по който е била структурирана черноморската програма и по начина, по който се развиват отношенията на министерството със зимните курорти.  

Всички очакват по-силен зимен сезон дори от миналогодишния, който бе отчетен като най-силния от началото на ковид-кризата.

Министър Динкова каза, че още от септември работят заедно с бранша по неговата подготовка. "Мисля, че добре ни се получава. Всеки месец по минимум една среща провеждаме в курортите и сме оптимистично настроени. Аз оценявам изкючтелно усилията, които полагат инвеститорите. Зимният сезон е тежък. Той става все по-конкурентен все повече се разчита на иновации. Инвестициите стават все по-по-скъпи, затова е изключително  важно да се усеща подкрепата на държавата“, подчерта тя.

На въпрос как очаква да бъде запълнена празнината, оформена от липсата на туристи от Украйна и Израел, тя отговори, че след избухването на конфликта Израел-Хамаз са предприели мерки за пренасочване на рекламата.

"Проведохме среща с израелския посланик, за да го уверя, че България ще остане сигурна за израелските туристи. Израелският пазар е много важен и за летния, и за зимния ни туризъм. Пренасочихме бързо средствата за реклама в съседните ни пазари, където прецени анализът ни, че най-бързо мжем да привлечем туристопоток - Турция Гърция, Румъния, Серевна Македония", уточни Динкова.

По думите ѝ, приоритетът за тази година са Родопи и Розова долина.

Ситуацията с "Пампорово"

Изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков съобщи, че инвестицията в новия 6-седалков лифт е 20 млн. лв.

"Шестседалковият лифт вече работи и поставяме началото на сезона. Надяваме се да бъде по-добър от предишния, който беше изключително труден. Всички предпоставки за успешен сезон са налице, очакваме сериозен снеговалеж тази вечер и утре. Очакваме и ниски температури два-три дни. Смятаме, че голяма част от ски зоната ще бъде отворена до края на другата седмица", каза той.

Към момента в курорта работят 6 писти. Очакват да станат доста повече през следващите дни. От утре стандартната цена за лифт карта ще бъде 90 лв. за възрастен, като от 15 октомри насам тя можеше да бъде купена за 75 лв. 

Предстои в Пампорово да се проведе Световна купа по сноуборд от календара на ФИС и Европейска купа по сноуборд.

"Това за нас е историческо събитие. Радваме се, че вече сме в семейството на курортите със световни купи. Те не са кой знае колко много. Подготовката продължава, тя е от три-четири месеца и в предстоящия месец ще продължи усилено до старта на купата. Ще видим Радо Янков, който е оттук, израснал е по тези писти и всички ние ще го подкрепим с каквото можем", отбеляза Мариян Беляков.

По думите му, резервациите вървят добре. Има известна тенденция хората да изчакват по-дълго, за да се ориентират за времето и снега, но откак условията са сравнително добри за ски, резеравациите тръгват рязко нагоре. Коледа и Нова година са продадени, ще може да се карат ски на двата празника.

"Летище Пловдив се развива през последните месеци. Утре каца първия полет от Манчестър преди обяд. Ще бъде отпразнуван подобаващо. Преговаря се за още няколко линии, включително и за връщането на линията до Истанбул. Има добри възможности, утре ще имаме среща, която ще бъде доста задълбочена с колегите от Летище Пловдив и колегите от фонда. Всички общини, които са в този фонд, всички частни фирми също трябва да го подкрепят, да си плащат вноските, защото ситуацията е такава, че вече няма авиокомпания, особено нискотарифна, която да иска да стартира нов полет на малко регионално летище и да няма нужда от подкрепа. И тази подкрепа трябва да бъде отдадена от тези фондове, от тези общини в партньорство с частните фирми. Ние, от Пампорово, смятаме, че това е правилният път за летище Пловдив", подчерта Беляков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика