На първо четене мина забраната за износ на горива на "Лукойл"

4426
На първо четене мина забраната за износ на горива на "Лукойл"
Снимка: Transneft

Народното събрание прие на първо четене законопроекта на ДПС, с който се  се спира износът на горива от България, които са произведени от суров руски петрол, както и нефтопродукти с произход или изнесени от Русия плюс експорт от България към ЕС или трети страни на суров руски петрол. Ограниченията удрят по нефтената рафинерия в Бургас "Лукойл Нефтохим".

Решението беше взето с гласовете на 146 народни представители, 44 бяха "против" и четирима се въздържаха. Срещу него се обявиха от "БСП за България" и "Възраждане". Законопроектът е изготвен във връзка с предоставената на България дерогация от регламент на Съвета (ЕС) относно ограничителни мерки с оглед на войната на Русия в Украйна.

Със законопроекта се предлага забрана за износа на суров нефт и нефтопродукти, които са обект на дерогацията. Освен това се въвежда акцизно облагане на продуктите на "Лукойл Нефтохим" в Бургас. Приходите от акцизите ще отидат за компенсации на бизнеса заради високите цени на електроенергията.

Предвидените глоби за неизпълнение на закона варират от 20 000 до 50 000 лв. при първо нарушение и от 200 000 до 500 000 лв. при повторно нарушение, ако не бъде подадена съответната декларация като вносител в България на суров руски петрол или нефтопродукти с произход Русия не по-късно от 7 дни преди да бъде осъществен вносът.

Припомняме, че Европейската комисия взе решение, според което България няма да може да изнася нефтопродукти от руски петрол в ЕС или трети страни, включително ако е преработен. Забраната не важи само за износ към Украйна.

Дебатът 

"От БСП няма да подкрепим текстовете по една причина, това не е работа на българския парламент да осъществява контрол по дадена дерогация, има си институции", каза Драгомир Стойнев от столетницата.

Депутатът от ДПС Станислав Анастасов от ДПС обори думите му като каза, че в момента чужда компания преработва горивото на друга чужда компания и че нищо от това не е български продукт.

"Нещо по-лошо - ние нямаме абсолютно никакъв контрол, ако те решат да прекратят дейността на тази рафинерия. Затова е нужен законопроект - за да контролираме какво става, а не да разчитаме на някой друг", заяви той.

Според Стоян Таслаков от "Възраждане" ако се приложи този закон, това би означавало буквално спиране на рафинерията. "40% от продукцията на рафинерията е за българския пазар, а останалите 60 % са за износ. Така европейските институции ни принуждават да си обезглавим икономиката", каза той.

Бившият енергиен министър Делян Добрев от ГЕРБ отговори, че законопроектът не застрашава по никакъв начин работата на "Лукойл", а напротив - така щяло да се гарантира, че България спазва задълженията си като пълноправен член на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика