Наша съседка е най-слабо зависима от внос на природен газ в ЕС

9041
Наша съседка е най-слабо зависима от внос на природен газ в ЕС
Снимка: iStock

Най-малко зависимата държава от внос на природен газ сред страните в ЕС и втората най-слабо зависима от внос на петролни продукти е Румъния, съобщава агенция AGERPRES, като цитира анализ на румънската Асоциация за интелигентна енергия, предава БТА.

Европа остава силно зависима от вноса на енергия, а зависимостта от Русия е заместена със зависимост от други държави, сочи анализът на Асоциацията за интелигентна енергия, базиран на данни на Евростат.

„Зависимостта от вноса на енергия в Европа не се е променила значително през последните години, като Европа остава силно зависима от вноса на енергия дори след енергийната криза. Анализът на данните на Евростат показва, че мерките, предприети в последно време, не са променили значително нивото на енергийна сигурност на Европа, като зависимостта от Русия е заменена със зависимост от други държави. Вижда се, че зависимостта от вноса на енергия от Русия е намаляла 3 пъти, но не е напълно премахната“, отбелязва председателят на Асоциацията за интелигентна енергия Думитру Кисалица.

ОЩЕ: Белгия отчете значително намаление на търговията с Русия

Зависимостта от вноса на газ е нараснала през последните години, въпреки че зависимостта от вноса на газ от Русия е намаляла 3 пъти, посочва AGERPRES.

„Анализирайки зависимостта от вноса на газ през последните 5 години в зависимост от каналите за транспорт се установява, че е налице рязко намаляване на количествата газ, внасяни по тръбопроводи от Русия, които са намалели 4 пъти, но същевременно има трикратно увеличение на вноса на газ от Русия чрез инфраструктура за втечнен природен газ и двукратно увеличение на вноса на газ чрез инфраструктура за втечнен природен газ извън Русия. Трябва да се отбележи и че количеството газ, внесено извън Русия по тръбопроводи, е нараснало", заяви Кисалица.

Снимка: iStock

По думите му намаляване на зависимостта от внос се наблюдава единствено на пазара на петролни продукти, където зависимостта на Европа от внос е намаляла с около 8%. Това е постигнато на фона на задължението за въвеждане на биогорива в конвенционалните горива и благодарение на хибридните и електрическите автомобили. Това е и секторът, в който има най-голям спад на зависимостта от енергиен продукт от Русия, като зависимостта от Русия на практика е 6 пъти по-ниска, отбелязва председателят на Асоциацията за интелигентна енергия.

Зависимостта от въглища в ЕС е нараснала през 2021 г. и 2022 г. с повторното пускане на някои въглищни електроцентрали след газовата криза, но след това се е върнала на нивото от 2019 г. Най-малкото намаление на зависимостта от внос от Русия е при въглищата – само с 6%, сочи анализът на асоциацията.

ОЩЕ: Минималната заплата в Румъния доближава 1500 лева

„Анализирайки зависимостта на различните държави от вноса на енергия виждаме, че островните държави са на върха на енергийно зависимите, а на противоположния полюс са Румъния (4-ата най-малко зависима държава в ЕС), изпреварвайки Швеция, Естония и Исландия. Румъния е страната, която е най-малко зависима от вноса на газ, и втората най-малко зависима от вноса на петролни продукти“, заяви председателят на асоциацията.

В началото на годината министърът на енергетиката Себастиан Бурдужа заяви, че Румъния ще стане най-големият производител на газ в ЕС през първата половина на 2027 г., след като започне производството от находището „Нептун дийп“ в Черно море.

Междувременно страната продължава да внася природен газ, въпреки че има достатъчно складирани количества в хранилищата, отбелязва Euronews Romania. Министърът на енергетиката обясни тази ситуация с финансови съображения на доставчиците. „Ако струва по-скъпо да извлечеш природен газ от хранилищата в Румъния, отколкото да внесеш от България или Унгария, тогава избираш вноса“, обясни Бурдужа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика