Необлагаем минимум и диференцирано ДДС - по-малко бедност или повече укрити данъци?

5572
Необлагаем минимум и диференцирано ДДС - по-малко бедност или повече укрити данъци?
Снимка: Thinkstock

Необлагаем минимум върху доход от 460 лева т.е. минимална работна заплата и диференцирано ДДС – това са основите на стартирана от граждански и синдикални организации подписка. Няма друга държава извън България в Европа, в която няма необлагаем минимум, освен в Унгария, където обаче има необлагаем семеен минимум, обобщи икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. В Унгария има намалена данъчна ставка за книги и за някои лекарства.

Според Григорова с необлагаем минимум ще бъдат спестени данъци в размер на малко над 36 лева на човек, като тя уточни, че компенсация ще бъде търсена "от когото реши правителството". По данни на ЕК обаче в ЕС само Германия, Румъния и Кипър - с по 19% ДДС, Малта - с 18%, и Люксембург със 17% са с по-ниско ДДС от българския, който е 20%.

Инициираха подписка за въвеждане на необлагаем минимум върху доходите

Подписка за въвеждане на необлагаем минимум върху доходите и гъвкав ДДС са инициирали синдикалисти, неправителствени организации и извъ...

Същевременно финансистът Емил Хърсев заяви пред Нова телевизия, че "няма лошо" да има необлагаем доход, но проблемът бил в скъпото следене на необлагаемия доход. По-добре е в края на годината всеки да си иска от държавата взетия необлагаем минимум, смята Хърсев. Григорова обаче контрира, че това е пробвано за последно при кабинета "Орешарски" и не е сериозно, тъй като се товарят административно хората.

Относно диференцираното ДДС Григорова заяви, че синдикатите и НПО-тата искат 9% ДДС за хранителни продукти и детски храни, за учебници, за лекарства. Сега 9% на практика се прилага само за туризма, поясни тя, а Хърсев не се съгласи тя. И прогнозира, че с нов ДДС върху храните цената на хляба ще падне с около 10 стотинки и държавният бюджет ще пострада с около 58 млн. лева. Григорова каза и, че австрийски експерт, с когото работят, твърди, че само от по-ниската цена на продукта ще се компенсират около 25% от "ощетяването" на бюджета.

Хърсев обаче контрира, че такъв механизъм е практически начин за източване на ДДС. Финансистът определи туризма за експортен отрасъл и било нормално даже той изобщо да не се облага. И посочи Великобритания като "най-тежък случай" за укриване на ДДС при диференциран данък. Господинът не може да докаже нищо от твърденията си с данни – извинявайте, че предлагаме, иронизира Григорова. Това е връщане към данъчни практики отпреди 50 години. Мен ако питате, най-нормалната практика е в САЩ – там няма ДДС, но има по-висок корпоративен данък и върху продажбите, каза Хърсев.

За финал Григорова каза, че подписката ще бъде внесена в парламента. Всеки две години го правим това, засега парламентарно представените партии, слава Богу, решават нормално, отвърна Хърсев.

От 1 януари 2018 г. граждани и фирми няма да се разкарват за справки за платени данъци

От 1 януари 2018 г. граждани и фирми вече няма да се разкарват да вадят справки за наличие или липса на задължения към хазната. Досега ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика