Несебър иска Слънчев бряг, може ли общината да е по-добър стопанин от държавата

8703
Несебър иска Слънчев бряг, може ли общината да е по-добър стопанин от държавата
Снимка: Booking.com

В края на този необичаен летен сезон изненадващо дойде революционното предложение Слънчев бряг да мине към община Несебър.

Местният парламент одобри идеята на хотелиера Венелин Ташев от коалиция “Зора” и гласува кметът Николай Димитров да преговаря с държаватаб за безвъзмездно придобиване от общината на 75% от акциите на “Слънчев бряг” АД - дружеството, което стопанисва инфраструктурата на курорта, пише 24 часа. Срещу идеята гласуваха общинарите от ГЕРБ и от партия МОРЕ на строителните предприемачи братя Диневи.

От "Слънчев бряг" АД намекват за вина на Община Несебър за преместваемите обекти

Дефиниран е проблемът "незаконни обекти" в Слънчев бряг. Трябва обаче да се отбележи, че това е обществена територия и е много трудно д...

“Слънчев бряг” АД има статут на публично дружество и акциите му се търгуват на Българската фондова борса, като 4246 са юридическите и физическите лица, които са акционери на дружеството, а държавният дял е от 75%. И в момента хотелите от курорта плащат данъците си на Община Несебър, но тя не може да инвестира в инфаструктурата на курорта, защото не е негов собственик.

"За" предложението

“Щом държавата подари на община Бургас остров Света Анастасия, защо да не може това да се случи със Слънчев бряг”, коментира хотелиерът и вносител на идеята Венелин Ташев пред "24 часа". “От 20 години сме в омагьосан кръг. Но държавата е собственик - тя ще реши. Според мен най-логичното решение е Слънчев бряг да премине към община Несебър, защото тя събира местните данъци и такси. Слънчев бряг е златна кокошка и трябва да се направи нещо, за да може максимално да се извличат ползи за всички”, категоричен е Ташев. Според него в момента в комплекса царят хаос в паркирането и разностилие.

Мотивът му е, че ако има ред в курорта, възрастните немски туристи, които идваха минали години още през април, ще се върнат. Трябва обаче да се подобри и инфраструктурата.

Няма да се ощетяват малките акционери:“Какъв е проблемът - те си остават. Нито ще се национализира нещо, нито ще се конфискува. Просто менажирането на комплекса минава в общински ръце”, казва Ташев.

Огромни апетити за дюните между Несебър и Слънчев бряг

Граждански екосдружения алармираха, че отново има апетити за застрояването на дюните между Несебър и Слънчев бряг. Става дума за тери...

Гласове "против"

В очакване на това дали Министерството на туризма ще се съгласи на тази стъпка и ще предаде акциите си безвъзмездно на общината, от "Слънчев бряг" АД реагираха с "твърдо против". Позицията изрази изпълнителният директор на дружеството Златко Димитров, лидер на ГЕРБ и общински съветник в Несебър.

Става въпрос за преминаването на 644 640 кв. метра от държавни в общински ръце. Това е територията в зона “Изток” на Слънчев бряг, която е узаконена с акт за държавна собственост през 1995 г. Толкова е останало от държавната земя след периода 2002-2009 г., в който хотелиерите масово изкупуваха прилежащите терени към приватизираните от тях обекти. Това са сгради, земя, алеи, тротоари, ВиК мрежа, техника и апаратура за стотици милиони левове, за които според Димитров няма гаранция, че общината ще им е по-добър стопанин.

“Тази година за преодоляване негативните последици от кризата акционерното ни дружество подобно на държавните мерки въведе по-ниски цени на предоставяните права и услуги и намали наемите на всички отдадени обекти. Резонен е въпросът, ако дружеството не се влияе от държавната политика, дали ще има гаранция за подобни мерки в подкрепа на туристическия бранш”, казва Димитров. И допълва, че не е сигурен и дали общината ще може да осигури в бюджета си достатъчно средства за поддръжката на инфраструктурата.

Според него при прехвърлянето и промяната в капиталаи устава на дружеството може да бъдат ощетени и акционерите.

Съдебен спор между "Слънчев бряг" и община Несебър за главната улица в комплекса

Акционерното дружество "Слънчев бряг" и община Несебър водят съдебен спор за собствеността на "Улица Първа" в корортния комплекс. Отсеч...

Кметът запази неутралитет

Преди да се навлезе в същинските преговори с държавата, от коментари се въздържа и кметът Николай Димитров. “Ще коментирам, като има нещо конкретно”, казва той.

Преговори с Министерството на туризма

Преговорите започват още идната седмица, когато в Министерството на туризма ще бъде внесена първата партида документи и книжа. “Нямаме срокове, но желанието ни е преговорите да приключат максимално бързо”, казва Румен Кулев, председател на общинския съвет и част от преговорната комисия от Несебър.

Според юристи един от сложните казуси е как да се формулира що е това улици в Слънчев бряг. Сега се водят алеи, което позволява да са частни, докато улиците могат да бъдат само държавни или общински. Като такива при бившия кмет Николай Трифонов бяха записани през 2002 г. от презумцията, че алеите не позволяват номерация или имена, с което се пресича възможността за адресна регистрация на граждани от вътрешността на страната, които да влияят върху изборите в Несебър. Това обаче вече е отпаднало с възможността за упражняване право на вот с временна регистрация.

Слънчев бряг поиска да се отдели от Несебър

„Съюзът на собствениците" - Слънчев бряг ще стартира преговори с държавата за пълно отделяне на курорта „Слънчев бряг" от О...

Малко предистория

Преди 8 години през 2012г. темата отново беше на дневен ред - нейн инициатор отново беше Венелин Ташев - тогава обаче държавата поиска близо 13 млн. лв. от общината, които тя да изплаща на равни вноски в продължение на 5 години. Идеята полулчи подкрепата и на хотелиерите от Съюза на собствениците в Слънчев бряг. До сделка обаче не се стигна, защото от инфраструктурата на курорта бяха извадени паркингите, които носят сериозни приходи. Сега обаче вече се говори за безвъзмездно прехвърляне на собственост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика