Николина Ангелкова стана директор във фирма на Валентин Златев

12168
Николина Ангелкова стана директор във фирма на Валентин Златев
Снимка: Actualno.com

Николина Ангелкова, бивш депутат от ГЕРБ и ексминистър на туризма, е станала директор във фирма на известния бизнесмен Валентин Златев, съобщи в. "Сега".

Новата месторабота на Ангелкова е "Тера Уей Инвестмънт Груп" (бившата "Агрохолд"). Дружеството е собственик на "Тера тур сървисиз" - компанията, която управлява туристическия бизнес на Златев - хотели в Слънчев бряг, Обзор, Правец, столичния Hyatt Regency Sofia.

ОЩЕ: Валентин Златев влиза в газовия бизнес

Златев е бивш генерален директор на "Лукойл България", екснадзорник в "Лукойл Нефтохим", от много години е на "ти" с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Формален собственик на "Тера уей инвестмънт груп" е регистрираната в Никозия "Тера Уей Холдинг Лимитид". Но кипърската офшорка всъщност е на Валентин Златев.

Миналия месец дружеството "Тера Уей Инвестмънт Груп“ е увеличило директорите си от шест на седем, става ясно от документите в Търговския регистър.

Така заедно с Ангелкова в борда влизат Лъчезар Тодоров - дългогодишен мениджър на туристическия бизнес на Златев, Мартин Ганев - бивш зам.-генерален директор на "Лукойл България", член на надзорния съвет на Българо-американската кредитна банка, арх. Влади Калинов, Пламен Качамаков - бивш корпоративен финансов директор на RIU hotels за България и Югоизточна Европа и Стилиян Илиев. 

Архитект на борда

Влади Калинов е другото известно име в борда на "Тера Уей Инвестмънт Груп" и също като Ангелкова е от кръга на Бойко Борисов. Той е бивш главен архитект на Банкя, дълги години бе начело на Дирекция "Строителен контрол" в Столичната община, където оцеля до 2019 г. когато видни кадри на ГЕРБ "изгърмяха" заради "Апартамент гейт". Във вихъра на скандала Калинов бе принуден да подаде оставка, след като се разбра, че е осуетил премахването на незаконни обекти (барбекю, сауна, навес) на терасата на тогавашния шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

ОЩЕ: Ето какво каза Валентин Златев след разпита за "Барселонагейт"

Затова бе изненада, че през 2021 г. служебният министър арх. Виолета Комитова го назначи за шеф на ДНСК - Дирекцията за национален строителен контрол. Следващият регионален министър Гроздан Караджов освободи арх. Влади Калинов от поста.

Завръщане

Николина Ангелкова за втори път тази година влиза във фирмата на Златев. През февруари тя е назначена в борда на "Тера Уей Инвестмънт Груп" заедно с Качамаков и Влади Калинов. През юли е освободена. А през ноември отново става част от управленския екип. Не е ясно какви са причините за това "иди ми-дойди ми".

ОЩЕ: Как да съсипем управлението, част поредна - бивша министърка на ГЕРБ пак задръсти администрацията

Ангелкова е подчертала пред Mediapool, че е "независим член на съвета на директорите на "Тера Уей Инвестмент Груп". Което може да означава, че няма оперативни задължения, а по-скоро е назначена с представителни или пък с декоративни функции.

Ах, тези плажове

През 2018 г. министър Николина Ангелкова подписва договор за 20-годишна концесия на плаж Свети Влас-Болницата с фирмата на Валентин Златев "Тера тур сървисиз", дъщерна на "Тера Уей Инвестмент Груп". Като министър на туризма по това време тя получава сериозни критики, че толерира определени бизнесмени в концесионните процедури за морските плажове, вкл. и фирми, свързвани с групировките СИК и ВИС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика