Нова идея - единната сметка в НАП ще се дели на четири

36223
Нова идея - единната сметка в НАП ще се дели на четири
Снимка: БГНЕС

Мислим в две основни направления за промяна на единната сметка, заяви финансовият министър Петър Чобанов, предаде БГНЕС.

Двете идеи за промени в единната сметка, която вчера беше отменена от Конституционна съд ще бъдат обсъдени още в понеделник следващата седмица с представители на бизнеса. Единият вариант е да има една сметка с четири подсметки, а другият вариант е единната сметка да бъде разделена на четири отделни сметки като обаче се запази философията за погасяване на задълженията.

"Изготвени са и законодателни промени, за които имаме разбирането на председателя на Народното събрание Михаил Миков да бъдат внесени в срок, подготвят се и промените в софтуера, затова бързо и безболезнено да направим прехода. Смятам, че ще се справим", добави Чобанов. "Четирите сметки, доколкото си спомням, са за допълнителното задължително пенсионно осигуряване, данъците, за здравните осигуровки и пенсионните осигуровки", уточни той.

Докато не бъдат направени необходимите законови и технически промени, фирмите ще продължат да плащат по реда, който е и в момента. Нашата задача е бързо да станат промени, обясни Чобанов. Той напомни, че решението на Конституционния съд за отмяна на единната сметка все още не е обнародвано и в Държавен вестник.

Това, че има възможности за още по-добри приходи, е факт. Няма как за половин година да се санира един упадък в НАП и Агенция "Митници" за последните няколко години и като практики и като поведение и като резултати, има още какво да се желае. Необходима е и оптимизация на 20% от централното управление на НАП, тези хора няма да бъдат уволнени, но ще бъдат пренасочени към извършването на контролна дейност. По отношение на приходните агенции не предвиждаме съкращения, коментира още Чобанов. Той смята, че трябва да има и централизиране на мобилните групи в митниците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика