Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

901
Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство
Снимка: Министерство на икономиката

Общо 13 кандидати преминаха успешно процедурата по подбор на нови икономически представители в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) на България, обявени от Министерството на икономиката и индустрията (МИИ), съобщиха от ведомството.

Първоначално бяха подадени над 180 заявления за участие в конкурсите. Конкурсите се проведоха в три направления - "Европейски страни"; "Страни от ОНД"; и "Азия, Африка, Америка и Австралия". Процедурата по подбор бе обявена от икономическото министерство за 23 свободни позиции в 21 държави през октомври 2023 година, като кандидатите трябваше да преминат през няколко етапа на оценка.

Още: Близо 200 са кандидатите за търговски аташета в чужбина

За първи път в оценяващата комисия, с която претендентите събеседваха на финалния етап, беше осигурено участие на представители на Министерството на външните работи, на национално представените работодателски организации, на експерти от научните среди, на образователните институции и на неправителствените организации.

Дестинациите

На последното събеседване достигнаха 28 кандидати за 18 дестинации. След събеседването с членовете на Комисията по подбор успешно представили се бяха кандидатите за следните 13 дестинации: Казахстан, гр. Алмати; Германия, гр. Берлин; Португалия, гр. Лисабон; Чехия, гр. Прага; Швейцария, гр. Берн; Алжир, гр. Алжир; Индонезия, гр. Джакарта; Йордания, гр. Аман; Катар, гр. Доха; Обединени арабски емирство, гр. Дубай; САЩ - гр. Вашингтон, гр. Чикаго и гр. Лос Анджелис.

След избора на новите икономически представители предстоят процедури за определяне на начална дата на назначаване и командироване, определяне на дипломатически ранг за срока на мандата им, обучение в Дипломатическия институт, инструктажи и полезни срещи преди официалното назначаване в периода 1 юли - 15 август 2024 г.

Общият профил на избраните кандидати показва, че те са с икономическо образование, с множество допълнителни специализации, курсове, обучения, с доказан опит в областта на стопанските дейности, външноикономическите и търговските отношения и владеещи поне 3 чужди езика.

Още: Нови правила за работа на търговските ни аташета

Къде няма класирани? 

За следните дестинации няма класирани кандидати, с оглед резултата от събеседването гр. Делхи, Индия; гр. Баку, Азербайджан; гр. Хавана, Куба; гр. Отава, Канада и гр. Пекин, Китай. За една дестинация - Иран, Техеран, кандидатури не постъпиха.

"Проведохме прозрачни и публични процедури. Разкриването на нови алтернативни пазари и възможности за бизнеса ще бъде една от основните задачи през следващите години на новоизбраните икономически представители, което ще създаде възможност да се диверсифицира експортът от България и да не се усетят негативните икономически аспекти, които наблюдаваме в момента в Западна Европа", коментира министърът на икономиката и индустрията в оставка Богдан Богданов. Той посочи, че години наред в държави, които са важни търговски партньори на страната ни, не сме имали търговски аташета към българските посолства, което се е отразило негативно на двустранните икономически отношения.

От Министерството припомнят, че ведомството и Министерството на външните работи ще си сътрудничат с оглед подобряване на работата на СТИВ към задграничните представителства на България и привеждането на дейностите им в съответствие с приоритетите на външната политика в областта на икономическата дипломация. През февруари двете институции подписаха междуведомствено споразумение за утвърждаване ролята на СТИВ като водещ фактор в провеждането на българската външна политика, в частност външноикономическите приоритети. Предвижда се провеждането на специализирани обучения по предмандатна подготовка на новоизбраните служители в СТИВ, с цел повишаване на тяхната професионална квалификация. Обучителните дейности ще се изпълняват и координират от Дипломатическия институт към МВнР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика