Новите цени на тока облагодателстват богатите, смятат НПО-та

19131
Новите цени на тока облагодателстват богатите, смятат НПО-та
Снимка: Getty Images/Guliver

Новите цени на тока и парното носят дивиденти за богатите. Това заявиха представители на сдружението "Глас", асоциацията "Активни потребители", синдикалисти и Европейската мрежа "Антибедност", предаде КРОСС.

Според тях поредното символично намалението на цените на тока и по-високите цени на парното ощетяват енергийно бедните домакинства в България, които са над 65 на сто. От административното намаляване на цените на електроенергията в пъти повече печелят богатите българи, категорични са те.

ДКЕВР предлага да се намалят преференциалните цени на електроенергията от топлофикациите

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предлага да се намалят преференциалните цени на електрическата енергия, по които о...

Бедните домакинства ползват около 17 на сто от електроенергията за битови нужди. Намаляването на цената на тока с 0,6 на сто от 1 юли ще означава намаление с под 50 стотинки на сметките от 40-60 лв. А за останалите 83 на сто от битовите потребители облекчението ще е над 100 лв., каза Кръстьо Петков от "Глас".

По думите му изчисленията на експерти от Института за пазарна икономика сочат около 1,4 млрд. лв. допълнителен дефицит в ЕРП-тата в следващите месеци с намаляването на цената на тока.

НПО-тата поставят под съмнение мнението на ДКЕВР, че с промените в цените ще се разкрият резерви и ще има приходи от над 1 млрд.лв. Не били реалистични и очакванията за приходи от близо 520 млн. лв. в резултат на предоговарянето с американските инвеститори - ТЕЦ "Марица Изток 2" и други, защото договорите са железни и за евентуална промяна ще е нужен дълъг период от време.
Общо в енергетиката задълженията са над 4 млрд. лв., посочи Петков и сравни сектора с минно поле, в което вече мините започват да гърмят.

Необходимо е да се промени Законът за енергетиката, за да се търси лична отговорност на всеки от членовете на ДКЕВР, смятат от неправителствените организации.

Заради сушата Турция внася ток от България

Турция ще внася електричество от България поради продължителното засушаване в страната, съобщи турският министър на енергетиката и пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика