Новото име на Райфайзенбанк е KBC Банк България

23737
Новото име на Райфайзенбанк е KBC Банк България
Снимка: KBC Банк

Сделката по придобиването на Райфайзенбанк (България) от белгийската финансова група KBC беше официално обявена по време на пресконференция, проведена днес в София. В резултат на придобиването Райфайзенбанк (България) ще смени името си временно на KBC Банк България до окончателното сливане на дружеството с Обединена българска банка, която е собственост на KBC, съобщават от компанията.

Обединението на двете финансови институции ще роди най-голямата банка в България по размер на активите, по данни на БНБ към края на първото тримесечие на тази година. Бъдещата обединена банка № 1 по активи у нас ще запази местното широко познато име ОББ.

Стойността на сделката по придобиване на операциите на Райфайзен Банк Интернешънъл в България възлиза на 1.009 млрд. евро.

Няма промяна в условията по ползваните от клиентите на двете банки продукти и услуги. Не е необходимо клиентите да предприемат допълнителни действия във връзка със смяната на собствеността и името на досегашната Райфайзенбанк България. Евентуални промени, засягащи дружества от Групата на КВС в България, ще бъдат комуникирани своевременно към техните клиенти. Обединяването на дружествата от Групата ще има за цел да предложи на клиентите повече качество и разнообразие на продуктите, повече иновации и безупречно обслужване, посочват от KBC.

Райфайзенбанк България временно ще носи името KBC Банк, след което ще се слее с Обединена българска банка, формирайки по този начин най-голямата банка на българския пазар, която ще продължи да носи разпознаваемото име ОББ;

След придобиването на Райфайзенбанк (България) и нейните дъщерни дружества у нас, дейността на белгийската финансова група KBC в България обхваща 14 компании в секторите банкиране, застраховане, лизинг, застрахователно посредничество, управление на инвестиции, пенсионно осигуряване и факторинг, обслужващи общо близо 2,5 млн. клиенти у нас.

Новите дружества в Групата ще носят временно в името си международно разпознаваемия бранд KBC. От днес името на Райфайзенбанк е KBC Банк. KBC Лизинг е новото име на Райфайзен Лизинг, KBC Управление на инвестиции е новото име на Райфайзен Асет мениджмънт, а KBC Застрахователен брокер е новото име на Райфайзен Застрахователен брокер.

Предстои новопридобитите дружества, носещи името на KBC, да се обедният с дружествата, носещи името ОББ и извършващи идентична дейност – Обединена българска банка (ОББ), ОББ Интерлийз, ОББ Асет мениджмънт и ОББ Застрахователен брокер. До правното им сливане те ще продължат да функционират като отделни юридически лица, като до тогава не се очакват значителни промени за клиентите.

В резултат на сделката KBC се превръща в най-голямата финансова група и най-голям инвеститор в България, като активите на групата у нас заемат лидерски позиции във всички пазарни ниши, на които компанията оперира; 

Какво се променя за клиентите след като Райфайзенбанк стана KBC Банк?

Белгийската финансова група КВС придоби Райфайзенбанк и дъщерните ѝ компании в България в сделка за 1.009 млрд. евро. Споразумението бе...

По оценка на рейтинговата агенция Fitch (Фич) отпреди няколко дни и по последни данни на БНБ към края на март 2022 г. прогнозният пазарен дял на бъдещата обединена банка ще бъде между 19 и 20% от активите на българския банков сектор, при около 12% в момента, с което ще изпревари досегашните първи двама играчи по активи. След обединението, новата ОББ ще бъде също така първа по пазарен дял на привлечени средства и втора по пазарен дял на кредити. Стабилността на банката се потвърждава и от рейтинга на Фич – ОББ поддържа най-високия рейтинг ‘А-‘ сред банките у нас от 2017 г. насам.

Днес беше обявен и съставът на мениджмънта на KBC Банк България и дъщерните ѝ дружества. Председател на Надзорния съвет на KBC Банк е Петър Андронов, който е председател и на Надзорния съвет на ОББ, както и член на Управителния съвет на KBC Груп и главен изпълнителен директор за международните пазари на KBC.

Петър Андронов по време на официалното събитие, посветено на придобиването на Райфайзенбанк (България);

Главният изпълнителен директор на ОББ Питър Рубен става и главен изпълнителен директор на KBC Банк България. В Управителния съвет на KBC Банк България остават в пълен състав всички български членове на Управителния съвет на Райфайзенбанк България на настоящите им позиции и в настоящите им роли. Добромир Добрев продължава да заема длъжността изпълнителен директор „Корпоративно банкиране и капиталови пазари“, Ани Ангелова продължава да бъде изпълнителен директор „Банкиране на дребно“ и Недялко Михайлов остава на настоящата си позиция – изпълнителен директор „Операции и информационни технологии“.

БНБ дава зелена светлина за придобиването на Райфайзенбанк България от собственика на ОББ

Българската народна банка издаде предварително одобрение за сделката по придобиване на "Райфайзенбанк" (България) от страна на белгийск...

Главният изпълнителен директор на ОББ Питър Рубен става и главен изпълнителен директор на KBC Банк България;

В състава на Управителния съвет на KBC Банк България влизат още Светла Георгиева в ролята на изпълнителен директор „Риск“, която заема и в ОББ, както и Теодор Маринов като изпълнителен директор „Финанси“.

Така, новият Управителен съвет на KBC Банк се състои от трима досегашни изпълнителни директори на Райфайзенбанк България и трима досегашни изпълнителни директори на ОББ, а двете банки започват подготовка за сливане.

По отношение на състава на Управителния съвет на ОББ – Кристоф Де Мил ще ръководи интеграционния екип. На позицията изпълнителен директор „Финанси“ в ОББ той ще бъде наследен от Теодор Маринов. Теодор Маринов запазва и досегашната си позиция на изпълнителен директор „Легаси и дъщерни дружества“ в ОББ.

KBC финализира сделката по придобиването на Райфайзенбанк България

KBC Банк и Райфайзен Банк Интернешънъл сключиха сделката, обявена на 15 ноември 2021 г., относно придобиването на 100% от акциите на Ра...

Няма промяна в мениджмънта на дъщерните дружества на досегашната Райфайзенбанк и на дъщерните дружества под името ОББ.

От Управителния съвет на досегашната Райфайзенбанк България (вече KBC Банк България) излизат Оливер Рьогл и Мартин Питлик.

Мениджмънтът на KBC Банк България;

До обединението на ОББ и KBC Банк Управителните им съвети ще работят заедно, за да осигурят максимално бърза и ефективна интеграция при пълна прозрачност и равни условия за двете страни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика