ОББ Интерлийз: Насърчаваме електрическата мобилност чрез подходящите лизингови решения

8174
ОББ Интерлийз: Насърчаваме електрическата мобилност чрез подходящите лизингови решения
Снимка: ОББ Интерлийз

Преходът към електрическа мобилност е тема, която е на дневен ред във всички страни от Европейския съюз, като България не прави изключение. На фона на това на българския пазар се появи нов лизингов продукт с преференциални условия, посветен специално на електрическите автомобили. Какви са предимствата на новия продукт и какво е необходимо за постигането на масов преход към електрически превозни средства у нас? На тези и други въпроси отговор дава главният изпълнителен директор на ОББ Интерлийз Рудолф Кипта.

Г-н Кипта, отскоро ОББ Интерлийз предлага лизинг на електрически автомобили с преференциални условия. Какви са предимствата на този продукт спрямо стандартните предложения за лизинг на леки автомобили с бензинов или дизелов двигател?

Продуктът за лизингово финансиране на електрически автомобили е нов за нас, но и до момент стандартните ни продукти за лизинг на автомобили не изключваха възможността за финансиране на такъв тип превозни средства.

С новото ни предложение целим да насърчим лизингополучателите да изберат по-екологичния вариант, като предлагаме удължен срок на финансиране до 72 месеца, възможност за финансиране без първоначална вноска, преференциални лихвени условия и гъвкав план за погасяване, съобразен с индивидуалните нужди на всеки клиент.

Както и при стандартните ли лизингови продукти за автомобили, клиентите и тук могат да разчитат на бърза процедура по кандидатстване и одобрение за лизинг чрез изцяло дигитализиран процес, който включва и възможност за отдалечено подписване на лизинговия договор, напълно безплатно за клиента.

Предложението позволява на потребителите да закупят карта за пътна помощ на преференциални цени, която включва специални услуги свързани с електромобили. Бихте ли разяснили какво включва тази услуга и има ли други преференциални оферти към лизингополучателите?

С този продукт предлагаме на нашите клиенти да закупят карта за пътна помощ на преференциални цени, която включва специални услуги свързани с електрическите електромобили: транспортиране до най-близък оторизиран сервиз при настъпила техническа повреда или транспорт до най-близка зарядна станция, в случай на паднал заряд на батерията. Също така в този пакет пътната помощ разполага с мобилна зарядна станция, която може да подаде ток на автомобила, достатъчен за самостоятелно придвижване до най-близка зарядна станция.

Също така, предлагаме и възможност за наем на конвенционален автомобил при необходимост, както и специални условия за застраховане през нашия партньор ДЗИ.

По този начин клиентът ще има сигурността и свободата да избере по-екологичното и устойчиво решение и да замени конвенционалния автомобил с електрически.

За кого е предназначен лизингът на електромобили? Може ли от него да се възползват представителите на бизнеса и наблюдавате ли засилен интерес към подобни продукти?

В дългогодишното си развитие, ОББ Интерлийз се е утвърдило като добър и търсен партньор за финансиране закупуването на леки и лекотоварни автомобили, както за индивидуални клиенти физически лица, така и за почти всички отрасли на бизнеса.

Електрическите автомобил придобиват все по-голяма популярност и интересът към различни възможности за тяхното финансиране значително нараства. Предприемайки стъпка към закупуването на електрически автомобил и чрез избора на най-подходящия лизингов продукт, бизнес клиентите могат да бъдат уверени, че дългосрочната инвестиция в новите технологии ще доведе до оптимизация на разходите им и бъдещ успех за развитието на техния бизнес.

Все повече компании предприемат различни програми с цел намаляването на вредното въздействие върху околната среда и инвестират в устойчивото развитие, вследствие на което делът на електрическите автомобили непрекъснато ще се увеличава.

По света редица правителства прилагат схеми за насърчаване на покупката на електрически автомобили. У нас също се заговори за подобни намерения, включително за облекчени условия по договори за лизинг благодарение на държавни гаранции към лизинговите дружества. Ще бъде ли съвместимо предложението на ОББ Интерлийз с една такава бъдеща политика у нас и смятате ли, че България трябва да инвестира в посока електрическа мобилност?

Опасявам се, че България е все още на етап, при който повече се говори, отколкото да се прави ефективен план за преминаване към електрическа мобилност. Разбира се, че ОББ Интерлийз следи националната политика и мерки в тази сфера и нашият продукт е достатъчно гъвкав и адаптивен, за да бъде едно чудесно допълнение към една държавна субсидия, когато такава бъде предложена. Всяка една такава мярка е мотивация към клиентите да изберат електрически автомобил. Ако вземам за пример опита, който КВС има, държавната субсидия е най-големия мотивиращ фактор за клиентите, предвид че все още цената на електрическите автомобили е висока. Едно атрактивно лизингово финансиране може да насърчи избора на електрически автомобил, но като цяло не е достатъчно, за да се постигне масово въздействие.

У нас над 40% от всички вземания по договори за финансов лизинг са за закупуването на леки автомобили, което означава, че лизинговите дружества имат добър поглед над пазара. Смятате ли, че България има потенциал за масов преход към този вид мобилност? Какви са предимствата и недостатъците според Вас на електрическите превозни средства?

Мисля, че това със сигурност ще се случи, наблюдавайки по-развитите пазари на автомобили в Европа. Бизнес компаниите са двигател на тази промяна. Те заявяват сериозни намерения и подкрепа към Зелената сделка и да я отразят чрез своя автомобилен парк е сравнително по-лесно отколкото с конкретни промени на техния бизнес. Например в Белгия, една трета от новите паркове на компанията са чисто електрически автомобили, а друга трета - хибриди. Само една трета са автомобилите с двигатели с вътрешно горене. А делът на електрическите автомобили расте на годишна база.

Може ли да се очакват в бъдеще нови финансови продукти насочени специално към притежателите на електрически автомобили с оглед амбицията този вид превозни средства да стават все по-масови?

С всяка изминала година наблюдаваме нарастване на продажбите на електрически автомобили и съвсем очаквано то е последвано от увеличаване на дела на финансирането на електрически автомобили. Ние създадохме нашия нов продукт така, че самото финансиране нa електрически автомобили да не бъде третирано по-различно от финансирането на конвенционален автомобил. Това означава, че старият начин лизинговата компания да бъде по-предпазлива или стриктна, когато финансира електрически автомобили, приключи. Точно обратното, ние искаме да подкрепим новия тип мобилност и да насърчим нашите клиенти да предпочетат електрическите автомобили.

Още повече, че KBC, банково-застрахователната група, към която принадлежим, вече се ангажира да работи активно в посока намаляване на вредните емисии във финансовия си портфейл и всички нови продукти се разработват с цел да бъде постигното това. Колкото повече финансиращи компании вървят в същата посока, толкова по-масова подкрепа на електрическата мобилност ще има през следващите години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com