ОББ остава с най-висок кредитен рейтинг сред банките в България

9632
ОББ остава с най-висок кредитен рейтинг сред банките в България
Снимка: ОББ

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния рейтинг (Long-Term Issuer Default Ratings) на Обединена българска банка (ОББ) на "А-" със стабилна перспектива. Рейтингът на ОББ беше увеличен до най-високото ниво за финансова институция в България още през 2017 г. след придобиването ѝ от белгийската банково-застрахователна група KBC. Така рейтингът на ОББ продължава да бъде по-висок дори от този на България като държава ("BBB" с положителна перспектива).

Потвърждаването на рейтинга отразява становището на Fitch, че ОББ може да разчита на подкрепа, благодарение на синергията си с белгийската компания-майка KBC, която от своя страна е с рейтинг "A+" със стабилна перспектива. При потвърждаването на оценката, рейтинговата агенция отчита високото ниво на оперативна интеграция с белгийската банково-застрахователна група, както и локалните особености на средата, в която ОББ оперира.

Рейтингът на жизнеспособност на ОББ е потвърден на ниво "bb", подкрепен от стабилните финансиране и ликвиден профил на банката, от солидната капитализация и значителното пререструктуриране на наследените обезценени кредити. При оценката са взети предвид умерения рисков апетит и укрепването на профила на компанията (в частност продажбата на лоши кредити), управлението и стратегията под ръководството на КВС (от първото тримесечие на 2018 г.).

ОББ, част от белгийската КВС, е третата по големина банка в България с пазарен дял от около 11%. Според анализа на Fitch, качеството на активите през 2019 г., а и след това, ще бъде повлияно благоприятно от ограничения размер на нови лоши кредити, консервативния подход при отпускане на нови заеми и подкрепящата икономическа среда. Рейтинговата агенция отчита подобряване рентабилността на банката след 2018 г.

"Потвърждаването на дългосрочния рейтинг на ОББ от страна на Fitch е важна оценка за стратегическото развитие на банката и е отличен атестат за успешното финализиране на интеграционните процеси. Също така рейтингът на банката е показателен за успешното развиване на бизнеса на КВС в България като един от основните пазари на групата", сподели Петър Андронов, Председател на УС и Главен изпълнителен директор на ОББ.

Подробно описание на рейтингите на ОББ, потвърдени от Fitch, са представени на интернет страницата на агенцията, а синтезираното им представяне е следното: дългосрочен рейтинг: "A-" със стабилна перспектива; краткосрочен рейтинг: "F1"; рейтинг на подкрепа: "1"; рейтинг на жизнеспособност: "bb".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече в АЕЦ "Козлодуй", кога започва зареждането? (СНИМКИ)

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com