От БЕХ обещават: Няма да оставим хората на студено, ако Русия спре газа

5733
От БЕХ обещават: Няма да оставим хората на студено, ако Русия спре газа

Имаме готовност да реагираме, няма да оставим хората на студено, дори и „Овергаз” да не сключат договор с нас. Това заяви изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен в ефира на Нова телевизия по повод новината, че "Газпром" може да спре от 1 януари 2016 г. подаването на газ за България.

Коен обясни пред БНР, че в транспортиращото дружество "Булгартрансгаз" е пристигнало копие на писмо от руската компания "Газпром експорт", според което "Булгартрансгаз" няма задължението да придвижва никакви обеми за "Овергаз" от първи януари. Изненадващо писмо от "Газпром Експорт" вчера предизвика спешно заседание на премиера Бойко Борисов с енергийните шефове. В писмото до българо-руското дружество "Овергаз" се казва, че от 1 януари се предвижда нула количество газ за всички битови потребители в България. Става дума за 200 хиляди семейства в цялата страна. 

9 банки искат да кредитират БЕХ при втората процедура по пряко договаряне

Девет банки са потвърдили участие в преговори за пряко договаряне, които да осигурят ресурса, който Българският енергиен холдинг (БЕХ) ...

По-късно от "Овергаз" разпространиха съобщение до медиите, в което се казва, че няма писмо на "Газпром експорт" за спиране на доставките. Има интерпретация на Диспечерския център на "Газпром експорт" в София, който в поредната си тридневна табличка за доставки за 30 и 31 декември и за 1 януари е написал "нула" срещу заявката на "Овергаз" за 1 януари, се пояснява в писмото. Тази "нула" не е потвърдена от "Газпром експорт" или от "Газпром" по никакъв официален начин.

"Овергаз" няма дългове към "Газпром експорт", има нормални текущи плащания по договор за доставка на газ, който е в действие още доста години, се подчертава в съобщението на компанията до медиите. Припомняме, че по неофициална информация "Овергаз" е задлъжнял с 400 млн. лв.

"Аз не казвам дали има интерпретации или няма интерпретации. Единствено казвам, че съгласно това писмо на „Газпром експорт“, който доставя газа, са посочени нули, т.е „Булгартрансгаз “ няма задължението да придвижва никакви обеми газ за „Овергаз“ от 1 януари", заяви Коен. Той обясни, че вчера е търсил шефа на „Овергаз“ Сашо Дончев. Последният го е уверил, че води интензивен диалог с неговите партньори, но оттогава не са водили нов разговор. 

"Не ме успокои този разговор, защото в края той каза, че в краен случай ще се обърнат към обществения доставчик, т.е "Булгаргаз", каза Жаклен Коен.

Теменужка Петкова: За последната година състоянието на БЕХ се подобрява

За последната година се наблюдава тенденция на подобрение на финансовата част на дружествата от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това...

Коен увери, че държавните дружества имат пълна готовност да реагират. При нужда "Овергаз" може да поиска нужните количества газ от държавното дружество, каза шефът на БЕХ.

"Колкото повече време минава, толкова по-малко време остава „Булгаргаз“ да направи заявка за увеличаване на обемите си, но ще търсим и резерви от собствени количества газ", заяви Коен. 

Изпълнителният директор на БЕХ изрази надежда, колегите му да заемат една по-активна позиция, защото извършват дейност, която подлежи на лицензиране и всяка такава дейност има задължения, а основно тяхно задължение е да доставят газ. На въпрос дали лицензът на „Овергаз” е под заплаха, Коен отговори, че всяка лицензия подлежи на стриктно изпълнение и това се следи. Това може да означава, че ако "Овергаз" спре доставките на газ за битовите потребители, може да бъде отнет лиценза на дружеството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика