Отговорът на Google за новия шеф на БЕХ: Възможно е да са премахнати някои данни

111257
Отговорът на Google за новия шеф на БЕХ: Възможно е да са премахнати някои данни

Непрозрачните действия по отношение на Българския енергиен холдинг (БЕХ) продължават с пълна сила. Точно такова изглежда и решението да бъде назначен Жаклен Коен за временен изпълнителен директор на БЕХ.

При опит да се намери повече информация за г-н Коен, в Google излиза следният надпис: „Възможно е някои резултати да са били премахнати съгласно европейското законодателство за защита на личните данни”. Най-вероятно това е направено, като е използвано решение на Европейския съд от 13 май, 2014 година. С него се позволява да се трие информация при определени случаи, но то създаде и предпоставки за злоупотреби. Защото нито една държавна институция не е обяснила официално какви лични данни са трити от мрежата за г-н Коен.

Жаклeн Коен временно ще оглави Енергийния холдинг

Жаклeн Коен поема временно поста изпълнителен директор на Български енергиен холдинг (БЕХ). Той заменя Иван Йончев, който има здравосло...

Кой е Жаклен Коен? По официална информация той е на 57 години. Според вестник „Сега”, който се позовава на справка на ДАКСИ, той е държал 50% от акциите във фирмата "БТ Ем Джи", която се е занимавала с търговско посредничество. Един от съдружниците му там - Иван Колев, е бил сред управляващите на "Приватизационен фонд Мултигрупелит", редом с Николай Вълканов и покойния вече Илия Павлов. Жаклен Йосиф Коен фигурира и сред управляващите на несъществуващия вече "Приватизационен фонд Никотиана - БТ" заедно със сегашния прокурист на "Булгартабак - Холдинг" Иван Биларев. В миналото е бил ръководел и на "Ем Еф Ай-Турс". Собственик на въпросната фирма е била "Моллов файненшъл енд индъстриал груп". Г-н Коен се е изявявал също така като управител на фирма "Тризет", която е била акционер в "Елкабел" на бизнесмена Фуат Гювен.

Засега данните за хора като г-н Жаклен Коен се съхраняват в информационни масиви като ДАКСИ и Търговския регистър. Друго решение на Европейския съд обаче поставя въпросът дали данни и от такива бази няма да почнат да изчезнат. Решението е от 8 април тази година.

В момента пред БЕХ основна задача е завършването на споразумението за изграждане на нова ядрена мощност – седми блок на АЕЦ „Козлодуй”. Проектът за споразумение за изграждане на блока е преминал съответните корпоративни процедури в АЕЦ „Козлодуй” – Нови мощности, АЕЦ Козлодуй и БЕХ и се очаква утвърждаване от страна на принципала т.е. Министерството на икономиката и енергетиката.

Рокадата, която изведе Коен в светлината на прожекторите, изобщо не е първият спорен ход в БЕХ. В началото на кабинета Орешарски се появи името на бившия шеф на ТЕЦ „Марица Изток 2” Георги Христозов. Оказа се обаче, че той няма достъп до класифицирана информация заради извършено валутно престъпление. По това време Христозов беше готвен за шеф на ДКЕВР. Вместо него шеф стана Боян Боев – финансовият директор на ТЕЦ „Марица Изток 2” по времето на Христозов. А самият Христозов остана член на директорския борд на БЕХ. Почти една година по-късно и бившият вътрешен министър Румен Петков започна да задава въпроси за Христозов, след като от МИЕ така и не отговориха на Actualno.com има ли право г-н Христозов да е в директорския борд на БЕХ при положение, че няма достъп до класифицирана информация.

Westinghouse получава част от VII блок, но не и от БЕХ

Американската компания Westinghouse няма да получи дял от Българския енергиен холдинг. Слуховете за обратното отрече шефът на АЕЦ &bdqu...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика