Овцевъд номер едно: Румънското агнешко е по-евтино, но по-лошо

9634
Овцевъд номер едно: Румънското агнешко е по-евтино, но по-лошо
Снимка: БГНЕС

Агнешкото месо винаги е по-евтино в Румъния в сравнение с  България. Това е така, защото там животните не се отглеждат, както в България, смята председателят на УС на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров.

"В Румъния животните се отглеждат в планината, но в същото време там няма концентриран фураж. Румънските породи са такива, че издържат на студ и на сняг", обясни той пред Агенция "Фокус".

Столичани на лов за агнешко на Разпети петък

Дълги опашки се вият пред магазините за агнешко месо на Женския пазар в София. Стотици столичани използват днешния Разпети петък, за да...

По думите му, също така агнетата в Румъния се продават на бройка. "Те се продават директно с ТИР-овете и се качват без да минават през депо направо от мястото, където се отглеждат и за това продуктите са много по-евтини”, посочи той.

Чилингиров заяви, че България внася агнешко месо основно от Румъния и от Македония, като там цените са около 4 лева за килограм. "Там себестойността им е по-ниска, като говорим за по-лоши вкусови качества. Българското агнешко месо се изнася за Гърция, Италия и Хърватска", коментира Чилингиров. Според него ние ще имаме агнета, когато имаме добри цени. "Това означава, че конкурентоспособност плюс цени е равно на доход. Трябва да имаме продукция и пазари, но най-важното е да имаме пазари".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика