Пак протест на износителите на дървесина, вече си правят и асоциация

6166
Пак протест на износителите на дървесина, вече си правят и асоциация
Снимка: БГНЕС

И днес износителите на дървесина и дърводобивни предприятия ще протестират - за трети път, на пл. „Народно събрание“. От 10:30 ч. до 16:30 ч. представителите на бранша излизат отново да защитят интересите си и да настояват за отмяна на Забраната за износ на необработен дървен материал в срок от три месеца, влязла в сила на 10 март 2015 г. Те пак ще поискат среща с Комисията по земеделието и храните, която ще заседава в същия ден от 15:30 ч.

С всеки изминал ден след наложения мораториум загубите за бизнеса и социалните щети са все по-големи, оплакват се износителите. Вече над 50% от служителите във фирмите, които изнасят и добиват дървесина, са съкратени, текат и процедури по прекратяване на договорите между дружествата и горските стопанства, казват компаниите. Загубите за бранша за последния един месец се оценяват на около 13 млн. лв., като голяма част от дружествата са в сериозни просрочия към своите контрагенти, за което дължат все по-големи неустойки, посочват от бизнеса.

Въвеждат задължителни сертификати за фирмите, които работят в гората

С промените, които правим в нормативната уредба в горския сектор, се предвижда всички оператори, които искат да участват в процедури ...

"Все още нямаме отговор на единствения въпрос, който задаваме към управниците ни - защо спирането на износа на дървесина е превантивната мярка срещу незаконната сеч, след като няма нито един законоустановен акт, издаден на дружество от бранша. Защо незаконната сеч продължава, въпреки наложената забрана, а в същото време нашият бизнес е тотално блокиран", пита инж. Димитър Николов.

В края на миналата седмица бе стартирана и процедурата по регистрация на Национална асоциация на износителите на дървесина и дърводобивни фирми в Република България, чийто председател ще бъде точно Николов. Той заяви, че веднага, след като решението за регистрация бъде издадено, новосъздадената асоциация ще покани на отворена среща представители на медиите, институциите и бизнеса, за да се стартира диалогът между държавата, бизнеса и обществото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com