Партия МИР пусна сигнал до прокуратурата заради закононарушения на министъра на околната среда и водите

2769
Партия МИР пусна сигнал до прокуратурата заради закононарушения на министъра на околната среда и водите
Снимка: ПП Мир

Председателят на политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) Симеон Славчев пусна днес сигнал до главния прокурор Иван Гешев във връзка със сериозни закононарушения на министъра на околната среда и водите Емил Димитров.

В своя сигнал Славчев посочва, че Емил Димитров е издал заповед в нарушение на законовите и нормативните изисквания, както следва: чл. 10 (4) и чл. 18. (1) на Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги, както и чл. 5. от Наредба № 3/16.10.2000 г. за условията и реда за проучване, проектиране, утвърждаване и експлоатация на санитарно-охранителните зони около водоизточниците и съоръженията за питейно-битово водоснабдяване и около водоизточниците на минерални води, използвани за лечебни, профилактични, питейни и хигиенни нужди.

„Абсолютно недопустимо е който и да било министър да нарушава законите в България“, беше категоричен лидерът на партия МИР Симеон Славчев. Той подчерта, че със закъснялата заповед министърът на околната среда и водите Емил Димитров включва невярна информация и променя месечния график за използване на водата в яз. Камчия – 5,18 млн. куб.м/месец при 49% пълен язовир или наличен воден обем 114,887 млн. куб.м към 14.12.2020 г.

„Ако вземем посочения в тази заповед воден обем и извадим водното количество от мъртвия обем на яз. Камчия, се вижда че има воден ресурс за 12,5 месеца за питейно-битови нужди (114,887 – 49,9/5,18 =12,5)“, каза още Славчев и припомни, че обемът на яз. Камчия е 233,5 млн. куб. м.

Симеон Славчев: Президентът избърза с датата на парламентарните избори (ВИДЕО)

Много подводни камъни има по отношение на предстоящите парламентарни избори през март 2021 г. в условия на пандемия. Това заяви в ...

„С тези невярна информация на практика министър Емил Димитров спекулира с наличния воден ресурс за питейно-битово водопотребление. Тъй като водите от яз. Камчия се пречистват от двустъпална питейна пречиствателна станция ПСПВ Камчия, оборудвана с утаители и двуслойни пясъчно-антрацитови филтри, то е възможно да се пречистят и водите от мъртвия обем. Така, че наличният в момента общ воден ресурс в яз. Камчия ще покрие питейно-битовите нужди за 22 месеца (114,887/5,18 = 22,18).“, беше категоричен Славчев.

„От действията на министър Емил Димитров е видно първо, че водните първо ресурси на яз. Камчия се управляват неефективно, и второ, че с подаването на грешна информация от негова страна за наличния воден обем в яз. Камчия се цели умишлено предизвикване и обявяване на водна криза за Бургас. Очевидно управляващите не мислят реално за качеството и количеството на водата за българските граждани, а как да бъдат усвоени огромни финансови средства за изграждане на ВиК съоръжения към напоителните язовири Ахелой и Порой и то без работен проект със сезонно изследване на качеството на водата, както и без анализ разходи-ползи, ОВОС и публично обсъждане“, каза председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

Той беше категоричен, че издаване на заповед от министъра на околната среда и водите Емил Димитров за строителство на обект за питейно водоснабдяване от значение за националната сигурност е извън неговите правомощия.

В своя сигнал Славчев настоява прокуратурата да направи проверка за управлението и контрола на ползването на водите от питейния язовир Камчия, който е в списъка на обектите от значение за националната сигурност, както и необходимостта от изграждане на нови съоръжения за пречистване на води от 2 напоителни язовири без учредени санитарно-охранителни зони при наличие на питеен язовир с учредени санитарно-охранителни зони и обем 233,5 млн. куб.м, както и на питейна пречиствателна станция „Камчия“, работеща средногодишно под 50% от проектния си капацитет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика