Пеевски инициира законови промени, касаещи КТБ

4193
Пеевски инициира законови промени, касаещи КТБ
Снимка: БГНЕС

ДПС е внесло промени в Закона за банковата несъстоятелност по инициатива на Делян Пеевски. На брифинг в парламента Йордан Цонев от ДПС заяви, че всички факти и обстоятелства, довели до фалита на КТБ, трябва да станат обществено достояние.

Депутатът от ДПС коментира, че се предлага промяна на две разпоредби в Закона за банковата несъстоятелност. Те гласят, че временният синдик, както и синдикът са длъжни, независимо от договорени клаузи за конфиденциалност след приемане на доклада по наетите по въпросната точка от закона лица, да го публикуват на електронната си страница - с изключение на препоръките по събиране на вземанията, направени в доклада.

Пеевски: Нямам нищо общо със спрените поръчки

Нямам нищо общо със спрените поръчки. Всички фирми, които имам, са обявени публично. Нямам общо с тия фирми. Това заяви депутатът от ДП...

"Всичко останало в доклада трябва да стане достояние на обществеността ни. ПГ на ДПС ще настоява този закон да влезе още следващата седмица в пленарна зала", заяви Йордан Цонев.

Законопроектът е по инициатива на народния представител Делян Пеевски, подписан е от него, както и от Йордан Цонев и Петър Чобанов, който беше бивш финансов министър.

Припомняме, че миналата година се направиха промени в Закона за банковата несъстоятелност, с които синдиците на КТБ бяха овластени с правото да "издирват и уточняват имуществото на банката" и да предявяват искове за връщане на имущество с произход банката срещу трети лица, независимо колко прехвърляния са ставали.

"Когато бяха публикувани списъците с кредиторите на КТБ с вложителите и т.н. ние заявихме позицията си, че публичността и възможността да бъдат видени от хората тези списъци се дължи на инициативата на ДПС още от миналия парламент и началото на кризата в КТБ да направи публичен всеки факт и обстоятелство, свързан с фалита на КТБ поради огромния обществен интерес и, защото истината трябва да бъде достояние на всички”, каза Цонев, цитиран от БГНЕС, относно мотивите на внесените текстове.

Борисов продължава похода срещу Пеевски, спря му поръчки за 160 млн. лева

Премиерът Бойко Борисов е наредил спирането на нова порция обществени поръчки, свързани с фирми на депутата от ДПС Делян Пеевски. Става...

По думите му тогава ДПС са обявили, че предвиждат законодателни инициативи относно това, да бъде оповестен и да стане публичен докладът на наетата компания AlixPartners по разследване на фактите и обстоятелствата около фалита на КТБ. "Финансовият министър прие нашата инициатива и потвърди, че е отправил запитване до тази компания, за това дали е възможно докладът да бъде разсекретен, защото в него се съдържа клауза за конфиденциалност”, каза Цонев.

В началото на тази седмица министърът на финансите Владислав Горанов отправи искане до Alixpartners Services UK за съгласие от тяхна страна да бъде оповестен вече готовият доклад за активите на изпадналата в несъстоятелност КТБ. Международната компания беше наета през юни 2015 г., за да проследи източените милиарди от фалиралата КТБ.

Депутати от Реформаторския блок поискаха да се разберат конкретни имена от доклада на международната фирма, свързани с източените активи. На това искане Горанов обаче обясни, че това не може да стане, тъй като документът е поверителен заради клауза за конфиденциалност.

Но сега след вече поисканото обявяване на доклада на Alixpartners във вторник Горанов заяви: "Готови сме на всякакви мерки, за да се разсекрети информацията около фалита на КТБ". Той допълни, че би предложил и законодателни промени по темата.

И Цветан Василев намеква, че Борисов е притиснат от ЕС за КТБ и Пеевски

"Каквито и действия да е предприел премиерът Борисов, те са малко на принципа „след дъжд качулка“, казва в интервю за Би Ай...

Същевременно с промени от миналата година в Закона за кредитни институции от миналата година отпадна банковата тайна за банка, изпаднала в несъстоятелност. Синдиците вече имат задължението да оповостяват имената физически и юридически лица и размера на техните влогове, както и за кредитни сделки, по които не са договорени обезпечения или са договорени обезпечения на стойност по-ниска от размера на усвоения кредит; не са учредени по надлежен начин договорените обезпечения или не са запазени правата на заложния кредитор върху тях. Преди седмица при публикуването на последните списъци от страна на синдиците наред с депозитите и кредитите на политическите партии, политици, магистрати и висши държавни служители, се видяха и влоговете и кредитите на редица компании, участие в които имат висши чиновници, политици, магистрати или техните съпрузи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика