Пенсионерите по болест намаляват още преди реформата в ТЕЛК-овете

4545
Пенсионерите по болест намаляват още преди реформата в ТЕЛК-овете
Снимка: БГНЕС

13 594 души са излезли в пенсия заради заболяване през първото полугодие на годината, показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ). В сравнение със същия период на миналата година броят на новоотпуснатите инвалидни пенсии намалява с 1416 или 9,2%. Въпреки това тенденцията от последните години всеки трети нов пенсионер да е инвалид се запазва, съобщава "Монитор".

До края на септември министерствата на труда и социалната политика и на здравеопазването трябва да представят нова методика при определяне на работоспособността. Съгласно нея степента на работоспособност ще се определя от две комисии - медицинска и социална, а не както е досега само на ТЕЛК. Медицинската ще решава колко е увредено здравето на съответния пациент, а социалната ще решава дали съгласно състоянието има възможност пациентът да работи някаква работа.

Кабинетът премахна разделението на ТЕЛК

Правителството измени Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните кар...

В случай, че работникът не може да се върне на позицията, която е заемал преди поставянето на диагнозата, той ще получи инвалидна пенсия. Ако обаче болестта не пречи на трудовата му дейност, то тогава служителят няма да се пенсионира предсрочно.

Тези промени трябва да доведат от намаляване на новоотпуснатите инвалидни пенсии, категорични са експерти от двете ведомства. Увеличението с по 2 месеца на нужните възраст и стаж за пенсия вече дават резултати, сочат данни на НОИ. През първите 6 месеца в заслужена почивка са излезли 47 563 души или с 2500 по-малко в сравнение с първото полугодие на 2015 година.

В същото време тази година в пенсия могат да са безработни, на които не им достигат до 12 месеца, за да навършат нужните години за излизане в заслужена почивка. Не е ясно колко от пенсиониралите се през първото полугодие над 47 500 са се възползвали от тази възможност. Според изчисления на НОИ около 10 000 души ще излязат предсрочно в заслужен отдих.

Новото изискване към служителите в МВР, МО, ДАНС и НРС за навършени поне 52 години за излизане в пенсия пък е довело до ръст на прекъсващите работа. До 2015 година работещите в силовите ведомства трябваше да имат само 27 години осигурителен стаж, 18 години от които в службите. 5684 служители под пагон са излезли в пенсия през първите 6 месеца на 2016 година, което е с 3,5 пъти повече спрямо същият период на 2015 година.

БОРКОР видя инвалидните пенсии като основна заплаха за пенсионната система

Вместо цяла, половин инвалидна пенсия - това е една от мерките, които БОРКОР предлага за борба с корупцията. Предложението обхваща хора...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика