X
 
 

Песимистични очаквания в строителството, търговията и услугите

2483
Песимистични очаквания в строителството, търговията и услугите
Снимка: iStock

Песимистични оценки и очаквания в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите натиснаха надолу общия показател на бизнес климата в България, който намалява с 2.2 пункта през ноември спрямо предходния месец, сочат данните на Националния статистически институт.

През ноември съставният показател „бизнес климат в строителството“ намалява с 4.1 пункта в резултат на влошените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност и осигуреността на производството с поръчки са намалени спрямо октомври, като и прогнозите им за дейността през следващите три месеца са по-песимистични.

Основните проблеми за развитието на бизнеса продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостига на работна сила, като последната анкета отчита нарастване на негативното им влияние.

В сравнение с предходния месец делът на мениджърите, които прогнозират продажните цени в строителството да се повишат през следващите три месеца, се увеличава.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ спада с 8.4 пункта, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Песимистични са и прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

Най-сериозният фактор, затрудняващ дейността, продължава да бъде несигурната икономическа среда, посочен от 75.6% от предприятията. На заден план остават трудностите, свързани с недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.

Очакванията на търговците на дребно по отношение на продажните цени през следващите три месеца продължават да са в посока на увеличение.

През ноември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се понижава с 4.7 пункта в резултат на по-песимистичните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Негативни са и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги.

Българският бизнес: Цените ще скачат

Българската промишленост няма да може да отговори на търсенето през следващите месеци, строителството ще страда от поскъпване на матери...

Основните пречки за развитието на бизнеса продължават да бъдат несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша, като през последния месец се наблюдава засилване на отрицателното им въздействие.

В сравнение с октомври нараства делът на мениджърите, които предвиждат продажните цени в сектора да се повишат през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ нараства с 3.2 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно настоящата производствена активност се оценява като леко намалена, като и прогнозите за дейността през следващите три месеца са по-умерени.

Най-сериозното затруднение за дейността на предприятията остава несигурната икономическа среда, следвана от недостига на работна сила и недостатъчното търсене от страната.

Относно продажните цени в промишлеността 22.4% от мениджърите предвиждат те да се повишат през следващите три месеца.

Още от ИКОНОМИКА:

Четири години държавният представител в "Лукойл Нефтохим Бургас" не дава отчет

Губим пари от ЕС заради поскъпването на строителните материали

Превозвачите застрашени от фалит заради разширяването на тол системата

Нови кредити "Зелен транспорт" и "Зелена енергия" от Fibank

Земеделците получават близо 1 млрд. лева субсидии за първата половина на годината

Цигарите поскъпват

Ясно е кой ще строи последният участък от магистрала "Европа", цената е многомилионна

Николай Василев прогнозира най-драматичния дефицит в историята ни за последните 25 г.

Любомир Дацов: Причините за високите цени на тока са много

Банки, болници и кол центрове вдигат заплатите

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Последно в Актуално