Порожанов като пате в кълчища за къщите на гости - проверявало се само по сигнали

4708
Порожанов като пате в кълчища за къщите на гости - проверявало се само по сигнали
Снимка: БГНЕС

Колко точно къщи за гости са с нарушения? 32 къщи са гости трябва изцяло да връщат европейското субсидиране, които са получили, а при над 60 има непълно изпълнение на бизнес плана. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов, който не пожела да каже защо преди време на запитвания за схемите с къщите не е представена толкова пълна информация.

Стигна се и до парадокс в обясненията на Порожанов – оказа се, че разплащателната агенция не проверявала къщи за гости, защото нямало сигнали. Проверки се правели само по сигнали - такива имало и съответно тогава било проверявано. Програмата за къщите за гости е стартирана през 2008 година, докато на сайта на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) е качен списък с всички къщи за гости в България (746 къщи) чак през 2016 година, за да се подават сигнали.

Два сигнала срещу Порожанов - за корупция

Гражданско сдружение "Боец" е внесло сигнали срещу министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов заради новата глава в ска...

Порожанов не можа обаче да каже пред Нова телевизия къде точно на сайта на ДФЗ се намира пълният списък с къщи за гости в България, който бил качен с идеята да се подават сигнали ако някоя къща за гости всъщност не е къща за гости или е къща само за специални гости. Той изрично уточни, че този списък бил качен през 2016 година. "Ако случайно не е качен", Порожанов щял да разпореди на ДФЗ да го направи. Министърът отказа да бъде направен един вид полеви тест - да му бъде даден таблет и да посочи къде на сайта на ДФЗ е въпросният списък.

Европа иска връщане на около 10 млн. евро субсидии, но не е ясно колко точно са върнати или ще бъдат върнати. Според земеделския министър, не всички такива нарушения ще бъдат санкционирани с прихващния т.е. няма да бъдат дадени европари за бъдещ период или по други програми, т.е. ще страдат хора, които нямат нищо общ с Програмата за къщите за гости.

Още съмнения за контрола

Синът ми не работи по нито един финансиран от Европа проект. Той се занимава с дю дилиджънс, финансови консултации. Мисля, че не можете да го наемете като консултант да ви спечели проект с европейски пари. Така земеделският министър коментира сагата със сина му и дали той не е одитирал точно "земеделски" проекти с еврофинансиране, каквито сега излизат като схеми за кражба на европари.

За едно и също нещо голяма ефективна присъда в Германия и една такава никаква в България

Това заяви водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев по темата "къща за гости с евросредства". Николаев направи ком...

За пореден път Порожанов отрече синът му Антоан де факто да го е проверявал като служител на Deloitte.

Земеделският министър каза и, че е допустимо да се изкупи спечелил европейско финансиране проект по Програмата за развитие на селските райони и той да бъде реализиран от собственик, който всъщност първоначално не е кандидатствал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Енергийният министър обсъди с ОМВ добива на нефт и газ в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика