Ратифицирахме споразумението със САЩ за споделяне на данни за сметки на американци у нас

7968
Ратифицирахме споразумението със САЩ за споделяне на данни за сметки на американци у нас
Снимка: Gettyimages

Народното събрание (НС) ратифицира днес на второ четене Споразумението между правителствата на България и САЩ за подобряване спазването на данъчното законодателство в международен аспект и въвеждането в действие на Наредба за спазване на данъчното законодателство във връзка със задгранични сметки (Foreign Account Tax Compliance Act - FATCA), предаде БГНЕС.

Депутатите от всички парламентарни групи с изключение на БСП, "Атака" и независимия Велизар Енчев подкрепиха ратифицикацията на споразумението.

FATCA е федерален закон за САЩ, който задължава американските граждани да декларират пред данъчните служби на Щатите своите сметки извън страната, както и изисква от чуждите финансови институции да проверяват и докладват за американски граждани, които държат активи при тях. Целта на закона е да ограничат случаите на избягване плащания на данъци от американските граждани.

FATCA се използва, за да се локализират американски граждани, които могат да живеят или не в САЩ, както и „американски граждани за данъчни цели“, като се събира и съхранява информация за техните активи и номера на социални сметки. Законът се използва, за да се открият активите, а нe доходите на гражданите, а чрез него не се събират данъци. Според подписаните международни споразумения по модела, по който е направено с България, всяка чужда финансова институция ще докладва данни за американски граждани първо на своето правителство, които след това ще се препращат на САЩ.

Данъчен закон кара американци да се отказват от гражданството си

Американският закон за облагане на доходите в чужбина (FATCA) се превръща в основен аргумент за американците, които живеят зад граница,...

Припомняме, че споразумението със САЩ беше прието от българския парламент на първо четене в началото на април. Тогава опозицията възрази срещу него и представи спои предложения, които днес бяха отхвърлени.

БСП предложи в ратификацията да се запише, че българският парламент ратифицира споразумението само за една година. Другите предложения бяха за изцяло отпадане на ратификацията, както и за промяна в заглавието, където вместо споразумение за спазване на "данъчното законодателство в международен аспект" да се запише "данъчното законодателство на САЩ".

Причина за възраженията на опозицията е, според тях, едностранният характер на споразумението. След неговото приемане страната ни се задължава да предоставя на САЩ информация за сметки на американски граждани на българска територия, но САЩ няма да има същото задължение към нашата държава относно сметки и евентуални данъчни измами и изтичане на мръсни пари на българи в САЩ.

"За първи път ни принуждават да подпишем уникален за европейската практика и страните от НАТО едностранен договор, който ни превръща в колониална държава", каза по време на дебатите Румен Гечев от БСП. "Споразумението предвижда нашата държава за своя сметка да ангажира администрацията си, когато САЩ поискат дадена информация, предупреди още Румен Гечев. Така САЩ ще си свършат работата, но нашият бюджет ще се лиши от приходи от изнесените мръсни пари, без ние да можем да поискаме същата информация от тях.

114 депутати в НС бяха "за" ратифициране на споразумението, като сред тях депутатите от ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ, БДЦ и АБВ. 28 депутати бяха "против", а трима се въздържаха.

Борислав Сандов: Правителството няма капацитет за адекватна позиция по ТПТИ

Темата Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) остава доста актуална и след поредната дискусия Борислав Сандов...

"Категорично възразяваме да превърнем България в единствената страна от 28 членки на ЕС, подписваща унизителен договор", заяви днес Гечев.

За момента 62 държави, включително и страни от Европейския съюз са се съгласили с FATCA, и подписали споразумения за сътрудничество с Вашингтон, сред които са Австралия, Белгия, България, Великобритания, Кипър, Германия, Финландия, Унгария, Италия и Люксембург.

Вчера Ватикана официално заяви, че ще се присъедини към споделянето на информация за данъчните задължения на американски граждани. Действието се предприема, като част от стратегията на Ватикана да намали негативната репутация на банките в малката страна. Смята се, че за Ватикана това е по-скоро символично споразумение, защото само около 150 американци имат сметки там.

Същевременно критици в Щатите, които се обяват срещу международните споразумения, смятат, че това ще даде твърде голям достъп на местните правителства до данни на американци. Друг аргумент "против" е, че се наруша сигурността на личните данни на американски граждани.

Според Чавдар Георгиев от БСП в това споразумение има противоречия с европейските закони. "Това споразумение ще ни вкара в редица противоречия с общата европейска правна уредба. Това е нещо като троянски кон в нея, наред с ТПТИ. Това са инструменти, които разбиват ЕС", каза той.

Г. Ганев: Европа е слаба спрямо САЩ и ТПТИ й е необходимо

Трябва да се разбере, че Европа е в слаба икономическа позиция в сравнение със САЩ. САЩ може да избира с кого да си играе, но Европа - ...

От името на ГЕРБ изказване имаше от страна депутатът Цветомир Михов, който предупреди за евентуални санкции от страна на САЩ, ако не ратифицираме споразумението. 

По предложение на депутата от ГЕРБ Станислав Иванов беше гласувано предложение за прекратяване на дебатите, което се прие от мнозинството.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова се обяви против отлагане и използва момента да заяви, че извън разглежданото днес споразумение между България и САЩ има двустранен договор, който ни позволява да изискваме информация от тях.  Стоянова каза още, че ако не се участва във FATCA, българските финансовите институции биха могли да бъдат ограничени при участието си на международни пазари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика