Разходите растат значително по-бързо от доходите

3504
Разходите растат значително по-бързо от доходите
Снимка: iStock

Разходите за домакинствата у нас нараствата осезаемо по-бързо от доходите на фона на масовото поскъпване на стоки и услуги. Общият доход средно на лице от домакинството записва ръст от 10.5% на годишна през третото тримесечие на тази година, докато общият разход скача с 15.2% за същия период, сочат данните на Националния статистически институт.

Така към края на третото тримесечие, средният доход на лице от домакинството достига 1 938 лева, докато средният разход нараства до 1 808 лева. Разликата между средния доход и средния разход възлиза на едва 130 лева. 

Инфлацията у нас се изстреля до близо 13-годишен връх

Годишната инфлация нарасна до 6% през месец октомври тази година, сочат данните на Националния статистически институт. Само за месец го...

Най-висок дял от общите разходи на домакинствата оформят храната и безалкохолните напитки – близо 30% за разглеждания период или 539 лева средно на лице. На второ място се нареждат разходите за жилище с дял от 17.4%, разходите за данъци и соцални осигуровки (12.9%) и транспорт и съобщения (10.9%).

В структурата на общия доход с най-висок относителен дял е доходът от работна заплата (58.2%) или средно 1 128 лева на лице, следван от доходите от пенсии (28.7%) и от самостоятелна заетост (5.4%).

Разходите средно на лице от домакинството скачат с бързи темпове спрямо същия период на миналата 2020 година. Разходите за храна нарастват с 14.2% за година от 472 лева до 539 лева, разходите за жилище (вода, ток, отопление, обзавеждане и поддръжане на дома) нарастват с 13.1% за година от 279 лева до 315 лева средно на лице. Разходите за здравеопазване скачат с близо 20% на годишна база, ръст от 30% пък се отчита в разходите за свободно време, културен отдих и образование.

В същото време доходите от работна заплата нарастват с 16.5% за година от 969 лева до 1 129 средно на лице. Доходът от самостоятелна заетост намалява с близо 8% до средно 105 лева на лице, а тези от социални обезщетения и помощи записват спад от 20.7% за година до 40 лева средно на лице. Доходът от пенсии расте със 7.3% на годишна база до 557 лева средно на лице от домакинствата.

Къде у нас заплатите са най-ниски?

За никого не е тайна, че заплатите в София са най-високи в цялата страна. Разликата в заплащането спрямо останалите населени места е др...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика