Разсекретяват доклада на БАН за АЕЦ "Белене"

2682
Разсекретяват доклада на БАН за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

Докладът, който трябваше да даде отговор може ли АЕЦ "Белене" да е жизнеспособен проект, ще бъде разсекретен. Това се случи, след като БЕХ реши да даде съгласието си БАН да публикува на интернет страницата си всички материали по сключения между двете страни договор.

До момента той не беше представен, а от министерството и БАН разпространиха единствено резюме на доклада, който е около 1000 страници. Именно затова се появиха множество искания документът да бъде разсекретен.

"Зелените": Правителството има договорка с руснаците да строи "Белене"

Правителството очевидно има договорка да строи АЕЦ "Белене", най-вероятно с руснаците. Това е причината да се натиска БАН да излезе с н...

Припомняме, че на 16 ноември публично бяха обявени резултатите от доклада на учените, според които България и регионът имат нужда от няколко хиляди мегавата мощности, но рентабилността на "Белене" е под въпрос, ако цената ѝ надхвърли 10,5 млрд. евро, ако не бъдат постигнати лихви по заемите под 4,5 процента и ако съотношението на частен (привлечен) към собствен (държавен) капитал не е поне 70:30. 

В неделя, 3 декември, сайтът "Бивол" разпространи междинната версия на доклада от 15 септември, пратена за редакция и бележки до БЕХ. Изданието твърди, че учените са стигнали до обосновано заключение, че АЕЦ "Белене" е неизгоден проект във всички случаи, но под натиск на енергийното министерство докладът е претърпял корекции, така че в окончателния му вариант е залегнала по-благосклонна оценка за проекта. По информация на Actualno.com, при пресмятането на моделите в междинния доклад от БЕХ са подали данни за разходите за оборудване, за площадка и т.н., които са били с 2 млрд. лева по-високи, отколкото фактически е реално.

В понеделник, 4 декември, проф. Александър Тасев от БАН отрече върху екипа да е имало какъвто и да било външен натиск и обеща да поиска от БЕХ да позволи разсекретяване на доклада. Тасев коментира публикацията в "Биволъ", като посочи, че моделите в междинния вариант са изготвени само на база най-песимистичен сценарий, но в окончателния доклад като база съществуват още два сценария - умерен и оптимистичен. Не е ясно обаче какви показатели се използват за изчисление на базата, от която започва пресмятането на моделите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика