Редовни полети София-Русе може да има до месеци

4645
Редовни полети София-Русе може да има до месеци
Снимка: Getty Images/Guliver

Редовни граждански полети София-Русе и обратно може да стартират още в началото на 2022 година. Това стана ясно от думите на служебния икономически министър Даниела Везиева по време на форум, посветен на транспортната инфраструктура, проведен в град Русе, предават от пресцентъра на икономическото ведомство.

По думите на министъра, Министерството на икономиката работи по проекта за Летище Русе, като целта е до края на годината процесът да стартира. Инвестиционните разходи са за основна и довеждаща инфраструктура. Надяваме се от началото на 2022 година да започнат редовни граждански полети от София и обратно, каза Везиева.

"Възстановяването на летище Русе ще обслужва и съседните градове и ще помогне за свързаността на Северна и Южна България. Регионалният дисбаланс между двата региона е от проблемите, които от години вместо да се решава, се задълбочава. Всички изследвания сочат, че добрата инфраструктура е предпоставка, както за развит бизнес и инвестиции, така и за стабилни търговски взаимоотношения между клиент и доставчик. Ето защо очакваме тази политика да стане приоритетна и за следващото правителство и да продължава през целия период до 2026 г.", каза Везиева.

Летище Русе вече е собственост на община Русе

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и кметът на община Русе Пламен Стоилов подписаха до...

Министър Везиева изтъкна възможностите, които предлага Плана за възстановяване за инфраструктурни проекти, като посочи, че държавата ще финансира довеждащата инфраструктура до индустриалните зони.

По думите й по проектния фиш за индустриални зони са заложени 400 млн. лв. В тях инвеститорите ще могат да финансират техническа и социална инфраструктура. "Идеята е, когато се появи бизнес инвеститор с някакво намерение, той да има възможността на пазарен принцип да избере място, където да развива своя бизнес. В този подход към Плана за възстановяване ще могат да кандидатстват както общините, така и индустриалните паркове", допълни тя.

По време на конференцията бяха набелязани конкретни дългосрочни цели за намаляване на регионалния дисбаланс в икономическото развитие на страната. Бяха обсъдени още инфраструктурни въпроси, свързани с пътя Велико Търново -Русе, фериботната линия, проекта за втори мост на Дунав, както и проектите за интермодални терминали.

На събитието участие взеха още министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, министърът на финансите Валери Белчев и заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христина Велинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика